Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania nu este o tara foarte atractiva pentru investitorii germani

Romania nu este o tara foarte atractiva pentru investitorii germani
Atractivitatea Romaniei nu a crescut intr-o asemenea masura incat investitorii germani sa ocupe aici o pozitia de frunte, ca in alte tari, a declarat directorul general al Camerei de Comert Romano- Germane, Dirk Rutze. Acesta este de parere ca mentalitatea administratiei romanesti si, in general, mentalitatea din Romania, este mai apropiata de cea din tarile sudice si corespunde mai putin investitorilor germani. "In special in urmatorii 2-3 ani, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, desigur ca multi investitori germani isi vor pune problema daca Romania este sau nu este o tara atractiva pentru ei", a subliniat Dirk Rutze.

In opinia acestuia, in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane, unde ofertantul german a pierdut in fata altor investitori, un parteneriat strategic este mai important decat pretul obtinut din vanzare.

"Consideram ca firmele germane sunt indicate ca parteneri strategici. Nu credem ca marile concerne germane vor fi dispuse sa plateasca cele mai mari preturi. Se va pune si problema in ce masura politica romaneasca va decide intre un parteneriat strategic si pretul de vanzare", a mentionat Dirk Rutze.

Potrivit reprezentantului oamenilor de afaceri germani, Romania va atrage in urmatorii ani investitii in domeniul imobiliar si in cel al infrastructurii, insa spune acesta, "ramane de vazut in ce masura vor lua parte la aceste investitii firmele germane".

Germania se afla pe locul patru in ierarhia investitorilor straini in Romania, cu un volum total al investitiilor directe de peste un miliard euro. Cel mai atractiv domeniu s-a dovedit a fi pentru investitorii germani producerea si alimentarea cu energie.

Divergentele politice din Romania au efect negativ

Romania pierde foarte mult prin discutiile repetate despre alegeri anticipate, prin divergentele dintre presedintele tarii si primul-ministru, care sunt privite ca fiind contraproductive pentru evolutia tarii, iar toate aceste discutii au efect negativ asupra imaginii Romaniei si influenteaza investitorii germani, a mai declarat Rutze.

"Ar fi de dorit ca, pe viitor, presedintele si primul ministru sa arate mai multa unitate, pentru ca altfel credem ca interesul investitorilor germani pentru Romania nu va spori", a spus Dirk Rutze.

Acesta este de parere ca persistenta acestor discutii deranjeaza mediul de afaceri. "Avem intelegere pentru discutii si divergente politice, dar cand astfel de subiecte persista, acest lucru deranjeaza mediul de afaceri", a adaugat acesta.

Reprezentantul investitorilor germani din Romania este de parere ca atragerea de catre Romania a investitorilor straini este conditionata de politica de la nivel national cat si de la nivel local, care in opinia sa trebuie sa fie una constructiva, "nu numai declarativ ci si prin actiuni care pot fi dovedite in competitia internationala".

Acest lucru presupune si o dezvoltare a infrastructurii, de spatiile industriale la preturi rezonabile care sa fie puse la dispozitia investitorilor, precum si de o deschidere mai mare a administratiei nationale si a celei locale.

"Constatam tot mai des cu ingrijorare ca derularea problemelor administrative, cum ar fi restituirea TVA-ului catre firme, nu se desfasoara suficient de exact si la timp, asa cum asteapta investitorii germani", a precizat Dirk Rutze.


Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 778 ori