Romania ar putea organiza Jocurile Olimpice de iarna pe Valea Prahovei

Vineri, 15 Iunie 2007, ora 03:00
1252 citiri
Romania ar putea organiza Jocurile Olimpice de iarna pe Valea Prahovei

Romania ar putea organiza in 2022 Jocurile Olimpice de iarna pe Valea Prahovei, in conditiile in care se va implementa un program integrat de dezvoltare urbana si turism, la care se adauga o componenta sportiva, a declarat, joi, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Am discutat despre un program integrat cu o componenta sportiva care va aduce notorietate si public in zona montana. In plus, va exista o alianta intre patru localitati de pe Valea Prahovei - Predeal, Busteni, Sinaia si Azuga - care vor dezvolta un proiect global pentru accesarea fondurilor europene", a spus Tariceanu.

Potrivit premierului, in 2022, Romania ar putea organiza jocurile olimpice in cele patru statiuni, in conditiile in care infrastructura sportiva din zona va putea fi dezvoltata.

Tariceanu a mai spus ca, pana pe 31 august 2007, va trimite Comitetului International Olimpic (CIO) o scrisoare de intentie in vederea organizarii Festivalului Tineretului Olimpic European in 2013, in Romania.

"Este prima data cand vom punea valorifica potentialul turistic al zonei la un nivel inalt, asemanator cu tarile din Europa. Vom aloca bani de la Guvern si pentru proiecte, astfel incat, in momentul in care Programul Sectorial si cel Regional vor fi aprobate, sa putem accesa repede fonduri europene", a aratat seful Executivului.

Cele doua programe vor fi aprobate la mijlocul lunii iulie si exista 90 de proiecte pentru care s-au alocat bani de la buget, astfel incat ele sa fie printre primele proiecte care vor primi fonduri europene.

In ceea ce priveste Valea Prahovei, judetele Prahova si Brasov au deja trei proiecte in valoare totala de 80 de milioane de euro, care vor fi demarate la finele acestui an, cel mai tarziu la inceputul anului 2008.

La randul sau, presedintele Comitetului Olimpic Roman, Octavian Morariu, a declarat ca Romania are resursele si mijloacele pentru a organiza in Romania Jocurile Olimpice, fapt confirmat si de expertii CIO.