Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea exporta 18% din productia de energie, dupa punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda

Romania ar putea exporta 18% din productia de energie, dupa punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Romania ar putea exporta 18 la suta din productia sa de energie odata cu punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda.

"In ultimii doi ani, Romania a exportat 8 - 10 la suta din productia de energie. Capacitatea de export va creste simtitor odata cu punerea in functiune a Reactorului 2", a explicat ministrul.

Pentru al doilea reactor a inceput joi incarcarea manuala cu uraniu, operatiune care urmeaza sa se incheie pe 25 aprilie data la care reactorul va deveni complet functional.
Cresterea exportului va avea loc dupa septembrie, cand se preconizeaza ca reactorul va intra in circuitul comercial. "Punerea in functiune a Reactorului 2 va insemna totodata si rezolvarea problemelor de indeplinire a programului de iarna din 2008", a subliniat Vosganian.

In reactorul Unitatii 2 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda a fost introdus pe 15 februarie primul fascicol de combustibil in zona activa a reactorului, urmand ca reactorul sa intre in exploatare comerciala din septembrie 2007.
Prima incarcare a combustibilului nuclear va fi incheiata pe 25 februarie, urmand a fi introduse in reactorul nuclear 1.660 de fascicule de combustibil, avand aproximativ 100 de tone de uraniu natural.

Dupa finalizarea incarcarii combustibilului nuclear, la finele lunii februarie urmeaza incarcarea cu apa grea a circuitului primar si continuarea probelor complexe de punere in functiune, avandu-se in vedere atingerea criticitatii reactorului nuclear in aprilie 2007.
Odata cu intrarea in exploatare comerciala a Unitatii 2, in septembrie 2007, Nuclearelectrica va asigura circa 18 la suta din productia de energie electrica a Romaniei, fara producerea de emisii poluante, cu efect de incalzire a mediului inconjurator.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 659 ori