Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda va putea fi exploatat comercial din septembrie 2007

Reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda va putea fi exploatat comercial din septembrie 2007

In reactorul Unitatii 2 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda a fost introdus joi primul fascicol de combustibil in zona activa a reactorului, urmand ca reactorul sa intre in exploatare comerciala din septembrie 2007, informeaza un comunicat al Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN).

Prima incarcare a combustibilului nuclear va fi efectuata manual si va dura circa 10 zile.

Potrivit sursei citate, in aceasta perioada, se vor introduce in reactorul nuclear cele 1660 de fascicule de combustibil, avand aproximativ 100 de tone de uraniu natural.

Dupa finalizarea incarcarii combustibilului nuclear, la finele lunii februarie urmeaza incarcarea cu apa grea a circuitului primar si continuarea probelor complexe de punere in functiune, avandu-se in vedere atingerea criticitatii reactorului nuclear in aprilie 2007.

Odata cu intrarea in exploatare comerciala a Unitatii 2, in septembrie 2007, Nuclearelectrica va asigura circa 18 la suta din productia de energie electrica a Romaniei, fara producerea de emisii poluante, cu efect de incalzire a mediului inconjurator, este mentionat in comunicat.

Combustibilul nuclear este fabricat la Fabrica de Combustibil nuclear de la Pitesti Sucursala SNN si este folosit de peste 10 ani in Unitatea 1 de la Cernavoda.

Operatiunea de introducere a primului fascicol de combustibil in zona activa a reactorului a fost efectuata in conformitate cu autorizatia emisa de Comisia Nationala pentru Activitati Nucleare (CNCAN).

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosgania, afirma, recent, intr-o conferinta de presa, ca pana la sfarsitul lunii aprilie "vom avea prima productie de energie electrica din reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda".

Potrivit sursei citate, intarzierile pentru punerea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda au fost in mare parte recuperate si fata de termenul propus initial -25 aprilie - va exista o intarziere de pana la doua saptamani.

Programul de punere in functiune se va intinde pe o perioada de trei luni, urmand ca in august, cel tarziu septembrie, reactorul sa functioneze la intreaga sa capacitate. Asta inseamna o sporire a productiei de energie electrica cu aproximativ noua procente.

'Totodata inseamna ca anul viitor vor exista mult mai putine probleme cu indeplinirea programului de iarna, deoarece energia electrica produsa nuclear nu este dependenta de resursele de hidrocarburi sau de carbune, si, in acest fel, securitatea energetica a Romaniei va creste foarte mult', a adaugat Varujan Vosganian.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 800 ori