Proiectul Nabucco, pastrat la reanimare de Uniunea Europeana

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:00
1446 citiri
Proiectul Nabucco, pastrat la reanimare de Uniunea Europeana

Proiectul gazoductului Nabucco West, care vara aceasta a pierdut cursa pentru transportul gazelor din Azerbaidjan in Europa in defavoarea proiectului TAP, se afla in continuare pe lista proiectelor eligibile a fi finantate cu bani europeni, ceea ce inseamna ca CE crede in continuare ca acest proiect ar putea fi construit, au declarat, pentru Reuters, o serie de diplomati europeni.

Executivul european ar urma sa dea publicitatii luna viitoare o lista a proiectelor considerate semnificative pentru mai multe state membre UE, proiecte care ar putea beneficia de a aprobare urgentata precum si de finantare de la bugetul UE. Oficialii Comisiei Europene au refuzat sa dezvaluie continutul listei inainte de publicare.

In schimb, o serie de diplomati au declarat sub protectia anonimatului ca Nabucco West, la fel ca si Trans Atlantic Pipeline (TAP), se afla pe aceasta lista, spre deosebire de proiectul South Stream.

"South Stream este un plus, dar nu ne ofera un acces la noi surse de energie si nu creste competitivitatea pietei energetice a Uniunii Europene", a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la reuniunea de saptamana trecuta a ministrilor europeni in domeniu.

"Nu avem probleme cu South Stream, dar nu credem ca aceasta este o prioritate pentru UE", a adaugat el.

Pe lista s-ar mai afla un proiect vizand crearea unei retele energetice in zona Marii Baltice, in ideea de a pune capat izolarii statelor baltice si a le reduce dependenta de Rusia. Un alt posibil proiect este un studiu de fezabilitate vizand construirea unui gazoduct care sa lege Cipru de Creta si de acolo mai departe, spre Grecia sau Italia.

La finele lunii iunie, consortiul care dezvolta zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anuntat ca a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, in detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre actionari, se numara si Transgaz.

Cu toate acestea, o serie de oficiali ai Comisiei Europene au declarat ca Nabucco West nu a murit inca si ar putea fi construit intr-o zi, daca vor fi disponibile mai multe gaze naturale din zona caspica.

In premiera, in bugetul multianual al UE vor fi incluse finantari care pot fi utilizate pentru proiecte de infrastructura energetica, chiar daca pe ansamblu partea alocata energiei a fost redusa la aproximativ cinci miliarde de euro.

Comisia Europeana spera ca aceste fonduri vor declansa investitii private mai mari, in conditiile in care se estimeaza ca va fi nevoie de aproximativ 100 de miliarde de euro numai pentru modernizarea liniilor de transport a energiei electrice din UE.

#proiect Nabucco Uniunea Europeana, #transport gaze Nabucco, #finantare proiect Nabucco, #South Stream transport gaze , #Infrastructura