Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizarea ITC se va face in conditiile legislatiei in domeniul cercetarii

Privatizarea ITC se va face in conditiile legislatiei in domeniul cercetarii

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va realiza privatizarea Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC) SA Bucuresti la fel ca in cazul tuturor institutelor din portofoliu, in conditiile legislatiei in domeniul privatizarii societatilor comerciale din domeniul cercetarii - dezvoltarii, se arata intr-un comunicat AVAS remis Rompres.

AVAS a pus in vanzare, in data de 16 ianuarie 2007, pachetul de actiuni reprezentand 69,92 la suta din capitalul social al ITC Bucuresti. Ceilalti actionari ai societatii sunt SIF Muntenia, cu 29,85 la suta, si o persoana fizica, cu 0,22 la suta.

Procesul de privatizare a societatii se afla in perioada de depunere a ofertelor, data limita fiind 27 februarie 2007, ora 12,00.

La mai mult de doua saptamani dupa aprobarea de catre conducerea AVAS a notei de privatizare a societatii, nota prin care se decide valabilitatea ofertei, conditiile de privatizare, modul de realizare a publicitatii, inclusiv metoda de privatizare, din partea conducerii societatii a venit o propunere de preluare a companiei prin majorarea capitalului social al SC ITC SA Bucuresti, prin aport de capital privat.

Aceasta propunere a fost analizata la nivelul institutiei. Privatizarea institutelor de cercetare - dezvoltare este insa reglementata de catre H.G. nr. 2.193/2004, conform careia, pentru privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea - dezvoltarea, in procesul de evaluare ponderea ofertei financiare este de 40 la suta, iar tehnica 60 la suta. In conformitate cu acelasi act normativ, asociatiile de salariati constituite in baza prevederilor legislatiei in vigoare in cadrul societatii comerciale de cercetare - dezvoltare care se privatizeaza sunt considerate precalificate pentru participarea la negocieri.

AVAS nu a dat curs solicitarii conducerii ITC avand in vedere ca o astfel de strategie ar fi discriminatorie in raport cu alti investitori interesati in privatizarea societatii.

'Din acel moment, desi are posibilitatea legala de a se prezenta la privatizarea societatii, intrand intr-o competitie reala, conducerea ITC a demarat o adevarata campanie mediatica impotriva Autoritatii, exercitand in acelasi timp diverse presiuni in mod direct si prin interpusi', se arata in comunicatul AVAS.

AVAS considera ca numai o competitie reala, in conditii de maxima transparenta, poate asigura succesul privatizarii, care inseamna realizarea in viitor de proiecte de cercetare la ITC si invita conducerea societatii sa intre in competitie pentru privatizarea acestei societati, care nu poate aduce decat beneficii pentru viitorul companiei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 786 ori