Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul urias al autostrazii, dictat de firma consultanta

Pretul urias al autostrazii, dictat de firma consultanta
Compania Search Corporation a stabilit pretul unui kilometru de autostrada pe tronsonul Comarnic - Brasov, prin studiul de fezabilitate, la 25.000.000 de euro.

Licitatia pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov, programata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru 24 decembrie, continua sa ridice semne de intrebare. Daca saptamana trecuta oficialii ministerului declarau pentru EVZ ca pretul de pornire la licitatie va fi de 1,2 miliarde de euro, ieri suma a fost "corectata" cu inca 300 de milioane de euro.

Reprezentantii Search Corporation, firma care a intocmit studiul de fezabilitate pentru intreaga autostrada Bucuresti - Brasov, sustin ca pretul tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov ar putea ajunge la 25 de milioane de euro pe kilometru. Motivul este simplu: valoarea constructiei a fost estimata prin proiectul intocmit de Search Corporation la 1,5 miliarde de euro.

EVZ a relatat ieri faptul ca CNADNR a scos la licitatie sectiunea Comarnic - Brasov a autostrazii Bucuresti Brasov, iar pretul unui kilometru de sosea ar putea ajunge la 20 de milioane de euro.

Contactat de mai multe ori saptamana trecuta, dar si ieri, directorul CNADNR, Mihai Grecu, nu a dorit sa discute cu EVZ. Nici ministrul transporturilor Ludovic Orban nu a fost de gasit in cursul zilei de ieri pentru a comenta pretul autostrazii Comarnic - Brasov.

Calcule dupa proiecte

Spre deosebire de alte tari europene, precum Croatia - unde pretul unui kilometru de autostrada construit in zona muntoasa a costat intre sapte si opt milioane de euro, Romania plateste in continuare sume uriase pentru constructia de drumuri.

Aceste preturi foarte mari sunt stabilite prin studiile de fezabilitate intocmite de companiile de proiectari. In cazul autostrazii Bucuresti - Brasov, inclusiv pentru tronsonul Comarnic - Brasov, pretul a fost stabilit de firma Search Corporation.

Vlad Chiotan, vicepresedinte al Search Corporation, ne-a declarat ca valoarea totala a autostrazii Bucuresti - Brasov va ajunge la 2,8 miliarde de euro. "In urma studiului de fezabilitate pe care l-am facut, devizul general va ajunge la 2,8 miliarde de euro. Banii astia se vor cheltui pana la taierea panglicii. Pentru portiunea Comanic - Brasov se va cheltui suma de 1,5 miliarde de euro", sustine Chiotan.

Intrebat cum se face ca, in 2004, pe studiul facut de Search Corporation pretul pentru tronsonul Comarnic - Brasov era estimat la 10 milioane de euro, Vlad Chiotan sustine ca materialele de constructii mai scumpe si preturile terenurilor au umflat sumele.

Vicepresedintele Search Corporation ne-a declarat ca nu stie cat a incasat compania pe care o reprezinta de la stat pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Bucuresti - Brasov. Mihai Iuga, director tehnic in CNADNR, ne-a declarat ca proiectul a costat trei milioane de euro.

IN AJUN DE CRACIUN

Licitatie cu semne de intrebare

EVZ anunta inca de ieri ca autostrada Comarnic - Brasov, ultimul tronson al sectiunii ce va lega Bucurestiul de Ardeal, va fi scoasa la licitatie in Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Mai multe criterii si conditii de participare lasa loc de interpretare. Aceasta portiune va fi concesionata pentru 25-30 de ani, iar suma luata in calcul de CNADNR este uriasa si incerta in acelasi timp: intre unu si trei miliarde de euro.

Cititi articolul integral in <a href=http://evz.ro/article.php?artid=333933/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1370 ori