Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 300 de contracte au iesit din monitorizarea AVAS in 2007

Peste 300 de contracte au iesit din monitorizarea AVAS in 2007

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos din monitorizare postprivatizare, in primele sapte saptamani ale anului, 301 contracte incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate - de doua ori mai mult decat contractele arhivate in tot anul 2005 si de 15 ori mai mult decat in perioada similara a anului 2006, potrivit unui comuniat remis Rompres.

Procentual, sunt cu peste 100 la suta mai multe contracte iesite din monitorizare decat in tot anul 2005 si cu peste 1.500 la suta mai multe decat numarul total de contracte arhivate de AVAS in perioada similara a anului 2006.

Volumul investitional realizat prin contractele de privatizare asupra carora a fost incetata monitorizarea postprivatizare in anul 2007 este de 7,81 milioane lei si 236,75 milioane dolari.

Scoaterea fiecarui contract din monitorizare postprivatizare s-a facut in urma unei analize finale a acestuia, in conditiile in care au fost respectate in totalitate clauzele asumate de catre cumparator si i s-a comunicat descarcarea de obligatii.

Printre contractele pentru care AVAS a incetat monitorizarea postprivatizare in anul 2007 se numara: Avicola Calarasi, Comcereal Prahova, Somes Dej, Motel Camping Dumbrava Sibiu, Rompetrol Rafinare, Titan Masini de Precizie Bucuresti, Ductil Buzau.

Majoritatea contractelor de privatizare pentru care s-a incetat monitorizarea postprivatizare sunt din perioada 1997 - 2000 (245 de contracte), din perioada 1994-1996 au fost inchise 38 de contracte, 16 din perioada 2001-2004 si doua din 2006.

La 20 februarie 2007, AVAS mai avea in monitorizare postprivatizare un numar de 4.980 de contracte de vanzare-cumparare actiuni, incheiate pentru 4.245 societati comerciale.

In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentantii AVAS urmaresc modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract. Principalele tipuri de clauze monitorizate sunt: realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora si respectarea obligatiilor privind vanzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor, imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS in favoarea vanzatorului, pana la incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori si clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 870 ori