Pana in 2020, Romania va fi o tara imbatranita, cu 2 milioane de cetateni mai putin

Sambata, 26 August 2006, ora 01:00
976 citiri

Populatia Romaniei va scadea - conform unui raport al Comisiei Nationale de Prognoza - cu aproape 2 milioane pana in 2020, iar fiecare al cincilea roman va intra in categoria "oamenilor batrani", se arata intr-un comunicat al MIE remis, vineri, agentiei NewsIn.Populatia Romaniei s-a redus - in perioada 1992-2002 - cu mai mult de un milion de persoane, tendinta de scadere mentinandu-se si in anii urmatori, arata sursa citata. In plus, "in mai putin de 20 de ani, fiecare al cincilea roman va intra in categoria oameni in varsta". Proportia celor cu varsta de peste 60 de ani se estimeaza a fi de 22,3 la suta din populatia Romaniei pana in 2030. Cauzele imbatranirii populatiei sunt reducerea natalitatii si migratia. Numarul tinerilor intre 0-14 ani a scazut de la 22,7 la suta in 1992 la 15,9 la suta in 2005, iar cel al varstnicilor a crescut de la 11 la suta in 1992 la 14,7 la suta in 2005.

MIE a lansat un proces de consultare la nivel de experti, in scopul de a schita contributia Romaniei la cartea verde lansata de Comisia Europeana privind demografia la nivel comunitar. La nivel european, imbatranirea populatiei implica puternice presiuni - pe termen mediu si lung - asupra stabilitatii macroeconomice. Este efectul - conform cartii verzi elaborate de partea romana - care trebuie evitat in cazul noilor membri ai UE, Romania si Bulgaria. Romania a identificat o serie de masuri care au drept scop protejarea sanatattii mamei si a copilului, egalitatea de sanse intre barbati si femei, asistenta acordata persoanelor in varsta, sustinerea tinerelor mame pentru a-si face o cariera. Documentul elaborat de autoritatile romane atrage atentia si asupra efectelor migratiei asupra dinamicii populatiei, subliniind ca Romania este o tara "exportatoare" de imigranti, in special de persoane tinere, cu putere de munca, cu varste cuprinse intre 25-45 de ani.

In Uniunea Europeana, cresterea naturala a populatiei a fost de numai 0,04 la suta pe an, iar statele membre integrate in ultimul val, din 2004, au inregistrat o scadere a populatiei, cu exceptia Maltei si a Ciprului. Natalitatea este mult sub nivelul 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural, se arata in comunicatul MIE. Europenii se confrunta cu dificultati in gasirea unei locuinte, problemele de pe piata muncii, schimbarea modului de viata si de munca, ceea ce a dus la scaderea nivelului natalitatii. Acestora li se adauga si varsta inaintata a parintilor la nasterea primului copil. In acest context, Comisia Europeana a lansat o consultare la nivel comunitar, prin publicarea unei carti verzi, care a stimulat, la nivelul statelor membre, cautarea unor solutii privind imbatranirea populatiei. Ca viitor stat membru UE, Romania si-a elaborat pozitia, realizand la randul sau o carte verde, ce va constitui o contributie la elaborarea unei politici europene pe aeasta tema.

Agentia NewsIn