Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Operatorii economici ar putea introduce etapizat pe piata cota de biocarburanti

Operatorii economici ar putea introduce etapizat pe piata cota de biocarburanti

Operatorii economici ar putea fi obligati sa introduca pe piata, etapizat, amestecul de biocarburanti cu carburantii conventionali, astfel, incat, in 2010, sa fie asigurat procentul minim de biocarburanti sau carburanti regerabili de 5,75 la suta, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Astfel, MEC propune ca operatorii economici sa introduca pe piata, de la 1 iulie 2007, motorina cu continut de biocarburant de minimum 2 la suta in volum, de la 1 ianuarie 2008 motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3 la suta, iar de la 1 iulie 2008 - motorina cu continut minim de biocarburant de 4 la suta. De la 1 ianuarie 2009, potrivit programului propus de MEC, urmeaza sa fie introdusa pe piata benzina cu un continut de biocarburant de minimum 2 la suta, iar de la 1 ianuarie 2010 cea cu un continut de biocarburant de minim 4 la suta.

Proiectul de hotarare lansat in dezbatere ar urma sa modifice si sa completeze HG 1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport. O alta completare importanta propusa de MEC se refera la sanctionarea cu amenzi cuprinse intre 7500 si 15000 lei a agentilor economici care nu respecta aceste etape. Potrivit proiectului citat, toti operatorii economici care introduc pe piata/comercializeaza biocarburanti si alti carburanti regenerabili au obligatia de a transmite trimestrial Ministerului Economiei cantitatile de biocarburanti sau alti carburanti recuperabili introdusi pe piata.

Motorina utilizata in conditii de climat artic sau cu ierni severe va fi exceptata de la aceasta regula. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se realizeaza, in cadrul Sistemului de monitorizare acalitatii benzinei si motorinei, de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Comertului pentru activitatea de esantionare a benzinei si motorinei. Potrivit Codului Fiscal, produsele energetice de tipul biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili sunt scutite de la plata accizelor. Necesarul de biodisesel si bioetanol al Romaniei va fi de circa 300.000 tone pe an, pana la 31 decembrie 2010. Hotararea Guvernului nr.1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei 44 din 18 ianuarie 2006 si transpune integral prevederile Directivei 2003/30/CE de promovare a utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 895 ori