Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Numerele de telefonie fixa vor avea zece cifre, inclusiv pentru apelurile locale

Numerele de telefonie fixa vor avea zece cifre, inclusiv pentru apelurile locale

Numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate, din februarie 2008, din zece cifre si vor cuprinde prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, pentru toate apelurile locale si nationale.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a prezentat spre consultare publica, vineri, trei proiecte de decizii care vor modifica modalitatea de administrare a resurselor de numerotatie.

Principalele modificari se refera la inchiderea actualului plan national de numerotatie (PNN), procedura de emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie si impunerea unor tarife de utilizare a acestora.

Proiectul de decizie privind PNN propune ca, incepand cu 2 februarie 2008, abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa sa poata fi apelati prin formarea numarului national, compus din zece cifre, care va include prefixul national, indicativul de arie geografica si numarul local, pentru toate apelurile locale si nationale.

"Obiectivul pe care il urmarim este sa uniformizam modul de formare a numerelor de telefon din domeniile alocate telefoniei fixe, astfel incat sa fie respectat principiul nediscriminarii in alocarea resurselor de numerotatie. Inchiderea PNN presupune utilizarea exclusiva a numerelor nationale si eliminarea numerelor locale", a declarat presedintele ANRCTI, Dan Cristian Georgescu.

In prezent, abonatii furnizorilor alternativi pot fi apelati doar daca se formeaza numarul national de zece cifre, in timp ce in cazul unui apel local, abonatii Romtelecom sunt apelati in retea prin formarea numarului local de sase cifre in teritoriu, respectiv de sapte cifre in Bucuresti.

Tranzitia la noul mod de formare a numerelor de telefon se va efectua in doua etape. Astfel, in perioada 2 februarie - 1 iunie 2008 vor putea fi apelate numerele atat in formatul actual, cat si in noul format, iar abonatii vor fi informati cu privire la modificarea modului de formare a numerelor.

In perioada 2 iunie - 1 septembrie 2008, la fiecare apel catre un numar in format local, abonatii vor fi informati, prin intermediul unui mesaj vocal, cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi rutat catre destinatie.

Proiectul de decizie propune, de asemenea, diferentierea numerelor scurte, formate din trei sau patru cifre, utilizate printre altele pentru servicii de interes national - servicii de urgenta, protectia consumatorului, telefonul cetateanului, ora exacta si altele - si servicii de interes local, precum serviciile de taximetrie.

Noul format al acestor numere presupune adaugarea inaintea numarului actual a cifrei 1 - in cazul serviciilor de interes national - si a indicativului de arie geografica - pentru serviciile de interes local.

De exemplu, in cazul unui apel catre serviciul "Ora exacta" se va forma 1958, fata de 958 in prezent in reteaua Romtelecom. Pentru apelarea serviciului de taxi, populatia din Brasov va forma 0268984. Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 isi va pastra acelasi format.

In cadrul PNN revizuit, in domeniul de numerotatie pentru telefonia fixa, autoritatea de reglementare a propus introducerea unei noi categorii de numere, respectiv numerele independente de locatie.

Aceste resurse vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii la orice locatie de pe teritoriul national. Astfel ANRCTI urmareste sa asigure resurse adecvate evolutiei tehnologice a retelelor utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice, cum ar fi utilizarea tehnologiei Internet Protocol (IP) sau convergenta fix-mobil.

Numerele utilizate de furnizorii de servicii de telefonie mobila isi vor pastra actuala forma.

Celelalte doua proiecte de decizii ale ANRCTI vizeaza introducerea unor tarife pentru utilizarea resurselor de numerotatie, respectiv modificarea procedurii de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN).

Tariful de utilizare a resurselor de numerotatie va asigura o eficienta sporita in utilizarea numerotatiei nationale, care este o resursa limitata, determinand furnizorii interesati sa solicite doar resursele strict necesare pentru oferirea propriilor servicii.

Noua procedura de solicitare si emitere a LURN pune la dispozitia furnizorilor un formular standard pentru solicitarea resurselor de numerotatie si stabileste drepturile si obligatiile titularilor de licente.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 775 ori