Noua lege a parteneriatului public-privat, discutata cu reprezentantii Comisiei Europene

Marti, 16 Iulie 2013, ora 11:25
1593 citiri
Noua lege a parteneriatului public-privat, discutata cu reprezentantii Comisiei Europene

O echipa de specialisti ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine se va intalni miercuri, la Bruxelles, cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a discuta proiectul de Lege a parteneriatului public-privat, informeaza DPIIS.

Principalele puncte ale agendei de discutii dintre specialistii DPIIS si specialistii CE se refera la justificarea necesitatii abrogarii actualei Legi a parteneriatului public-privat, modalitatea prin care diferentiaza noua lege concesiunea de parteneriatul public-privat, procedurile de atribuire a contractelor si atributiile Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine in domeniul parteneriatului public-privat.

Dupa ce se va stabili forma finala a proiectului de act normativ, agreata cu Comisia

Europeana, acesta va pleca pe circuitul de avizare, urmand ca ministerele implicate si interesate in aceasta lege sa formuleze observatii. Dupa discutarea observatiilor, Legea va fi trimisa in Parlament spre dezbatere.

Potrivit DPIIS, actuala Lege a parteneriatului public-privat a creat foarte multe suspiciuni la nivelul Comisiei Europene.

"Expertii CE nu sunt interesati de succesiunea Guvernelor, ci de atitudinea legislativa a unui stat din Uniunea Europeana. Or, ce stiu cei de la Comisie? Ca noi am vrut sa facem niste proceduri netransparente de selectare a partenerului privat, care fireste ca incalcau legislatia europeana, motiv pentru care, astazi, una dintre sustinerile pe care o au expertii CE in ideea de a se asigura ca aceasta lege a PPP va respecta legislatia europeana este sa o reglementam ca pe o procedura in cadrul Ordonantei de Urgenta 34 din 2006 cu achizitiile publice.

Noi sustinem in continuare ca este nevoie de o lege separata pentru PPP. Vom vedea dupa 17 iulie daca echipa care va merge la Bruxelles va reusi sa risipeasca toate indoielile in legatura cu schimbarea atitudinii profesionale a Romaniei fata de modul de respectare a legislatiei europene", a declarat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova.

Acesta a afirmat luni ca noua lege privind parteneriatul public-privat ar putea trece prin Guvern pana la 30 iulie, daca Bruxelles-ul va accepta forma finala a acestui proiect si daca nu vor fi probleme pe circuitul de avizare.

#parteneriate public private, #lege parteneriat public privat, #negocieri Comisia Europeana PPP , #Infrastructura