Nastase: Reactia Bechtel ar fi fost mai utila in 2004-2005

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 20:13
1529 citiri
Nastase: Reactia Bechtel ar fi fost mai utila in 2004-2005

Fostul premier rememoreaza cititorilor si ultimatumul pe care el l-a dat Bechtel pentru a raspunde acuzatiilor actualei puteri, si in special cea a presedintelui Basescu facuta de curand in SUA ca in acest contract ambii parteneri au vrut sa fure, potrivit NewsIn.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, spune pe blog ca reactia data saptamana aceasta de Bechtel la acuzatiile aduse de guvernanti contractului privind autostrada Transilvania nu il "incalzeste" si ca ar fi fost mai utila o luare de pozitie a companiei in 2004 si 2005.

Nastase aminteste de acuzatiile pe care i le-a adus actuala putere in ceea ce priveste modul in care s-a semnat contractul pentru realizarea autostrazii cand el era premier. "La mijlocul acestei veri, Boc & co s-au gandit ca este interesant sa creeze o tema noua: aceea despre cum nu pot construi ei autostrazi din cauza mea! si vorbeau despre cat de greu le este sa puna in aplicare contractul cu Bechtel, mintind cu nerusinare. Au ignorat cat de mult au scumpit ei aceasta autostrada, toate adaugirile facute la contract, cuantumul platilor realizate si care calificau respectiva constructie (nu ii pot spune inca autostrada) drept una din marile minuni ale lumii", spune el.

Social-democratul reafirma ca daca initial se plateau cam 5,5 milioane euro pe kilometru "sub regimul al lui Basescu, s-a ajuns chiar si la 30 de milioane euro pe kilometru" si invoca si faptul ca inclusiv ambasada americana a respins acuzatiile de coruptie legate de acest contract.

"Ei bine, Bechtel a raspuns! si afirma ca . Cam tarziu, dar mai bine decat deloc, nu? Raspunsul este dat de Walker Kimball, Prim Vice-Presedinte si Director General al Bechtel Aviation and Infrastructure", comenteaza liderul PSD.

Nastase sustine insa ca pe el nu il "incalzeste" comunicatul Bechtel si ca ar fi asteptat ca firma americana sa respinga acuzatiile atunci cand acestea au aparut, in 2004, si cand "chiar contau". "stiu, faptul ca acum Bechtel anunta ca acuzatiile lui Basescu sunt nefondate nu ma incalzeste prea tare.

Ar fi fost utila o reactie a lor in 2004 si 2005, cand aceste acuzatii chiar contau. Dar, chiar si acum, ele arata ca am avut dreptate. si ca, si in acest caz, cel care continua sa minta, ca de obicei, este Traian Basescu. Nimic nou, nu-i asa?", conchide fostul premier.

Compania americana Bechtel International considera regretabil faptul ca, alaturi de "diferiti oficiali romani", a continuat sa faca obiectul unei critici publice "eronate si injuste" in legatura cu contractul de construire a Autostrazii Transilvania.

"In decursul anilor, am lucrat impreuna cu Guvernul de la momentul respectiv, indiferent de apartenenta politica a acestuia. Bechtel si-a desfasurat in permanenta activitatea in conformitate cu cele mai riguroase standarde etice.

Orice sugestii care ar indica o situatie contrara sunt nefondate in totalitate si submineaza interesele profesionale ale tuturor celor care lucreaza la imbunatatirea infrastructurii din Romania prin Autostrada Transilvania", precizeaza Bechtel intr-un comunicat emis pe 13 octombrie.

Oficialii companiei americane sustin ca Bechtel va finaliza lucrarile pe care le-a inceput in doua sectiuni ale autostrazii, iar sectiunea ramasa de 302 de kilometri va fi exclusa din obiectul contractului fara niciun cost imputat Guvernului Romaniei.

"Acordul actualizat permite Ministerului Transporturilor sa caute surse alternative de finantare in vederea respectarii cerintelor de finantare pentru restul proiectului, in timp ce Bechtel se va concentra pe livrarea si finalizarea celor doua sectiuni pe care le-am inceput", se arata in comunicat.

Adrian Nastase a publicat in septembrie o scrisoare deschisa catre compania Bechtel, reclamand "tacerea de beton" in fata acuzelor aduse de actualii guvernanti. "N-ati spus niciodata nimic si Traian Basescu s-a jucat cu tacerea voastra, in vreme ce voi va vedeati doar de interese destul de marunte. Adica sa puteti ciupi, cand si cand, niste bani de la Guvern, intre doua blocaje de finantare", scrie fostul premier.

"De sapte ani , eu si colegii mei de atunci, din cauza proiectului inceput cu voi si apoi suspendat, oprit, taraganat etc. Pentru niste bani - care mai mult nu veneau - ati decis sa taceti diplomatic. si umilitor. Daca nu lamuriti nici acum aceasta chestiune inseamna ca nu aveti nimic de spus.

Adica chiar ati vrut sa furati. si atunci s-ar cuveni sesizat Parchetul General din Romania. si Ministerul Justitiei, in SUA. Daca autostrada tot nu s-a facut, macar sa se faca lumina", a mai sustinut Nastase. Pe 22 septembrie, PSD a anuntat ca social-democratii asteapta un raspuns de la compania Bechtel pana pe 15 octombrie la scrisoarea adresata de Adrian Nastase, iar daca societatea nu va raspunde, vor sesiza procurorul general al SUA si ministerul Justitiei american.

#bechtel, #sua, #adrian nastase, #autostrada, #infrastructura , #Infrastructura