Lockheed Martin va moderniza radarele pentru controlul aerian din Romania

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 15:00
1085 citiri

Lockheed Martin a semnat un contract cu Ministerul Apararii din Romania de modernizare a celor cinci radare de mare distanta tip AN/FPS - 117, pentru controlul traficului aerian civil si supravegherea spatiului aerian, livrate in Romania in perioada 1998 - 1999, informeaza un comunicat al companiei.

'Prin utilizarea tehnologiilor actuale, procesul de modernizare va conduce la o reducere de patru ori a numarului de module ale fiecarui radar. Acest lucru va determina o crestere a fiabilitatii precum si o scadere insemnata a mentenantei si a costurilor anuale de intretinere', a declarat Kevin Hines, director al programului din partea firmei Lockheed Martin.

'Aceasta modernizare este destinata sistemului nostru national primar de aparare. Ea ne va fi deosebit de utila in aplicatiile rezultate din aderarea la NATO si la Uniunea Europeana prin eliminarea problemelor cauzate de iesirea din fabricatie a unor piese de schimb si prin optimizarea functionarii radarelor', a afirmat colonelul inginer Marin Mocanu, reprezentanjt al Ministerului Apararii din Romania in cadrul echipei de negociere a contractului de modernizare.

Potrivit declaratiilor lui Greg Larioni, vicepresedinte al Lockheed Martin, 'de la instalare, aceste radare au demonstrat o disponibilitate mai mare de 98 la suta, iar modernizarea lor va contribui la mentinerea acestei disponibilitati pentru inca cel putin 15 ani'.

La finalul celor 24 de luni necesare lucrarilor de modernizare, blocul electronic care asigura fiecarui radar functiile de procesare de semnal si de date si care in prezent ocupa patru rackuri, va fi inlocuit cu varianta sa modernizata localizata intr-un singur rack, este mentionat in comunicat.
Astfel, radarele modernizate vor avea aceleasi functii si aceeasi fiabilitate ca si sistemele noi de tipul AN/FPS-117.

Romania este al treilea mare client european al companiei Lockheed Martin pentru care aceasta realizeaza o extindere a duratei de utilizare a radarelor livrate.
Marea Britanie a contractat cu Lockheed Martin o modernizare similara pentru doua dintre radarele sale de mare distanta.

De asemenea, in anul 2006 Lockheed Martin a finalizat modernizarea a opt radare AN/FPS-117 din dotarea Fortelor Aeriene ale Germaniei.

Sistemul AN/FPS-117 este radarul tridimensional, compact, de mare distanta cu cel mai mare succes in lume. Acest radar, care lucreaza in banda L asigura o supraveghere continua de inalta calitate a tintelor aeriene la distanta de pana la 250 de mile. In prezent exista 127 de sisteme operationale de tipul AN/FPS-117 desfasurate in 14 tari. Multe dintre ele opereaza de ani buni in locuri izolate, complet automatizate si suportand conditii climatice extreme, potrivit comunicatului.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)