Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inceperea listarii societatilor la care Fondul Proprietatea are participatii, pana la 31 martie

Inceperea listarii societatilor la care Fondul Proprietatea are participatii, pana la 31 martie

Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor, AVAS si OPSPI vor initia, pana la 31 martie, procedurile de listare la BVB a minim 10% din actiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participatii, procentaj dublu fata de nivelul stabilit initial.

Procedurile de listarea a societatilor vor fi finalizate pana la data de 31 august 2008.

Prevederile sunt incluse in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei aferente Fondului Proprietatea, care vizeaza accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv.

Obligativitatea derularii operatiunilor de listare nu se aplica in cazul societatilor comerciale, societatilor nationale si companiilor nationale care fac obiectul unei strategii de privatizare catre un investitor strategic, aprobata de Guvern pana la data intrarii in vigoare a ordonantei. In acest caz, institutia publica implicata stabileste oportunitatea si conditiile initierii, derularii si incheierii de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minim de 10%.

Totodata, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) nu sunt obligate sa demareze procedurile de listare daca au un numar de actiuni care, impreuna cu cele detinute de Fondul Proprietatea, nu le confera drepturi de vot suficiente adoptarii hotararilor legate de listare.

De asemenea, obligatia de listare la Bursa nu se aplica pentru societatile comerciale si nationale, precum si in cazul companiilor nationale care nu indeplinesc cerintele minime referitoare la emitent si actiuni, stabilite in legea pietei de capital.

In cazul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa, la care Fondul Proprietatea detine 20% din actiuni, procedura necesara derularii ofertei publice secundare va incepe cel tarziu la 31 iulie 2008, urmand sa fie finalizata pana la 31 august 2010.

O alta prevedere inclusa in proiectul de ordonanta stabileste ca, societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale al caror capital social este detinut in totalitate de Fondul Proprietatea si statul roman, prin instiutiile publice mentionate anterior, trebuie ca, pana la 28 februarie 2007, sa isi modifice actele constitutive pentru corelarea cu dispozitiile ordonantei si ale Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 850 ori