Inca un pod peste Dunare, la Calarasi? Un consortiu chinezo-spaniol, interesat de proiect

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 12:43
3261 citiri
Inca un pod peste Dunare, la Calarasi? Un consortiu chinezo-spaniol, interesat de proiect

Un nou pod de importanta strategica este posibil sa se construiasca intre Romania si Bulgaria de catre un consortiu chinezo-spaniol.

Acestia si-au anuntat intentia intr-o scrisoare transmisa guvernului bulgar, in contextul in care ministrul-adjunct bulgar al dezvoltarii regionale, Nikolina Nikolova, si primarul Silistra, Iulian Naidenov, au efectuat la inceputul saptamanii o vizita oficiala la Bucuresti pentru a discuta acest proiect.

Scrisoarea consortiului chinezo-spaniol, primita dupa vizita oficiala, nu contine detalii tehnice privind podul, ci reprezinta doar o exprimare a interesului in vederea unui parteneriat publico-privat pentru realizarea proiectului, a precizat Naidenov, citat de Agerpres.

Naidenov a declarat ca proiectul deja este intarziat, cu toate ca teritoriile Romaniei si Bulgariei sunt deja legate de un al doilea pod de peste Dunare, care urmeaza sa fie dat in folosinta in cateva luni.

"Cred ca pe o distanta de 470 de kilometri cat este frontiera intre Romania si Bulgaria pe Dunare, trei poduri sunt prea putine. Stiti ca in alte tari dunarene sunt cateva poduri intr-un singur oras", a afirmat primarul, care considera ca prin Silistra si Calarasi trece unul din cele mai scurte drumuri dintre Asia si Europa Centrala.

In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur pod complet functional peste Dunare, intre Giurgiu si Ruse, inaugurat in anul 1954. Premierii Romaniei si Bulgariei, Victor Ponta si Boiko Borisov, au traversat miercuri al doilea pod peste Dunare dintre cele doua tari, intre Vidin si Calafat, alaturi de comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

In cadrul unei conferinte de presa improvizate la jumatatea podului, Borisov a declarat ca a primit asigurari de la constructorul FCC ca toate lucrarile vor fi finalizate pana in primavara.

#pod Romania Bulgaria, #pod Calarasi, #investitii Romania transport , #Infrastructura