Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch: Ratingul Romaniei ramane neschimbat, dar riscul incetinirii reformelor creste

Fitch: Ratingul Romaniei ramane neschimbat, dar riscul incetinirii reformelor creste

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings precizeaza ca ratingul Romaniei ramane neschimbat, dar riscul incetinirii reformelor institutionale creste ca urmare a faptului ca Guvernul se bazeaza pe sprijinul opozitiei, informeaza Fitch.

Fitch considera ca formarea noului Guvern nu este o cauza suficienta pentru o reevaluare negativa a ratingului pe termen lung pentru datoriile in valuta, care in prezent este "BBB", perspectiva acestui calificativ fiind stabila.

Oricum, statutul de guvern minoritar si legatura cu sprijinul din opozitie a avut rolul de a creste riscul paraliziei reformelor structurale si institutionale necesare precum si riscul asociat unei politici fiscale neadecvate.

Agentia de evaluare financiara va judeca impactul noii administratii asupra ratingului suveran in functie de actiunile acestui Guvern, in special in ceea ce priveste reformele institutionale si atenuarea posibilelor semne de supraincalzire a economiei romanesti in crestere accelerata, aici incluzandu-se problema deficitului de cont curent care a ajuns la 10,3 la suta din valoarea Produsului Intern Brut in anul 2006.

"Se pare ca noul Guvern se va baza pe sprijinul PSD", a spus directorul de ratinguri suverane al Fitch, Andrew Colquhoun. "Acest fapt si plecarea reformatorului cheie din Ministerul Justitiei, Monica Macovei, indica faptul ca noul guvern s-ar putea sa nu se miste la fel de rapid in reformele institutionale si juridice necesare sa imbunatateasca competitivitatea economiei, in atragerea fondurilor UE sau in combaterea coruptiei", a adaugat analistul.

Daca eforturile de reforma slabesc, acest fapt va fi ingrijorator. Riscul unor alegeri anticipate si posibilele deraieri fiscale preelectorale sunt de asemenea in crestere. "Fitch va judeca noul guvern in functie de actiunile sale", precizeaza agentia. Potrivit sursei citate, semnele supraincalzirii economiei sunt insa in crestere. Creditarea bancara a sectorului privat a urcat cu 56 la suta in 2006, chiar daca stocul de credite ramane relativ redus, la 27 la suta din PIB.

Totusi Fitch mentioneaza ca dezvoltarea puternica a exporturilor se mentine, astfel ca nu a fost erodata, pana acum, competitivitatea.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 871 ori