Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficitul comercial al Frantei a atins anul trecut nivelul record de 29,2 miliarde euro

Deficitul comercial al Frantei a atins anul trecut nivelul record de 29,2 miliarde euro

Deficitul comercial al Frantei a urcat anul trecut la nivelul record de 29,21 miliarde de euro, in conditiile in care economia statului european a fost afectata de costurile mari asociate consumului de energie, transmite Reuters.

In 2005, deficitul s-a plasat la 22,936 miliarde de euro.

In luna decembrie 2006, deficitul comercial a fost de 2,922 miliarde de euro, in crestere fata de nivelul revizuit de 2,674 miliarde de euro, inregistrat in luna precedenta. Deficitul corespunzator lunii noiembrie a fost estimat anterior la 2,8 miliarde de euro.

Principalul element care a stat la baza avansului consemnat anul trecut a fost reprezentat de preturile ridicate ale energiei, a declarat ministrul francez al Comertului, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat postului de radio French Info.

"Daca se va analiza balanta comerciala fara a lua in calcul preturile energiei, se va constata ca am inregistrat excedent, pentru prima data dupa anul 2001", a afirmat oficialul francez.

Deficitul raportat de Franta contrasteaza puternic cu excedentul record inregistrat de Germania, de 162 miliarde de euro, indicand asupra slabiciunilor sectorului francez de export, comparativ cu statul vecin.

Exporturile s-au plasat la 390 miliarde de euro anul trecut, a aratat Lagarde, reprezentand mai putin de jumatate din valoarea exporturilor realizate de Germania, respectiv 893,6 miliarde de euro.

Comertul exterior reprezinta un punct slab al Frantei, a doua mare economie din zona euro, a carei dezvoltare a fost stimulata mai ales de cererea locala.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 820 ori