Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Costurile de constructie ale Autostrazii Transilvania s-ar putea dubla la peste patru miliarde euro

Costurile de constructie ale Autostrazii Transilvania s-ar putea dubla la peste patru miliarde euro

Costurile de constructie a Autostrazii Transilvania s-ar putea dubla, de la 2,2 miliarde euro la peste patru miliarde euro, cauzat de faptul ca, in studiul de fezabilitate initial, nu au fost incluse viaducte si alte constructii care vor ridica costul final, a declarat vineri, pentru Rompres, directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Mihai Grecu.

'Este posibila o dublare a costurilor. Sigur este faptul ca proiectul va costa mai mult pentru ca in studiul de fezabilitate nu au fost prevazute mai multe costuri. De exemplu, nu a fost prevazut viaductul de trei kilometri intre Suplacu de Barcau si Bors, care va costa 60 milioane de euro', a spus Mihai Grecu.

De asemenea, noi viaducte vor fi construite si pe alte portiuni, precum tronsonul 3 B (Mihaiesti - Suplacu de Barcau).

Deocamdata, din cele opt tronsoane de autostrada, doar pentru doua tronsoane s-au finalizat studiile tehnice, deci o aproximare a costurilor nu este forte exacta, dar pe langa lucrarile neprevazute, reprezentantii CNANDR sustin ca exista si alte clauze ale contractului incheiat in 2003 cu Bechtel care pot afecta costurile finale.

Surse din CNADNR sustin ca studiul de fezabilitate indica doar cantitatile aproximative de materiale si solutii tehnice mai ieftine decat cele care au fost aplicate in practica, insa toate aceste costuri sunt aproximative pentru ca proiectele tehnice nu erau realizate in 2003.

De asemenea, autoritatile vor plati in fiecare an companiei Bechtel sume corectate cu un coeficient anual de indexare a preturilor unitare, ceea ce ar putea creste considerabil costurile, sustin reprezentantii CNADNR.

La ora actuala se elaboreaza proiecte tehnice pentru tronsoanele Mihaiesti - Suplacu de Barcau si Sighisoara - Targu Mures, care vor fi gata abia in 2009. Bechtel lucreaza acum la doua din cele opt tronsoane ale autostrazii, Campia Turzii - Cluj si Suplacu de Barcau - Bors. Lucrarile la primii kilometri ai Autostrazii Transilvania, cei 54 de kilometri intre Campia Turzii - Gilau, se vor finaliza in octombrie 2008.

Compania americana Bechtel ar trebui sa finalizeze lucrarile la Autostrada Transilvania in 2012. In 2007, compania are alocat un buget in valoare de 184 milioane de euro, iar bugetul de anul viitor s-ar putea ridica la aproximativ 500 milioane de euro.

Autostrada va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 931 ori