Constantin: Romania are nevoie de 370 de milioane de euro pentru infrastructura de irigatii

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 15:50
1407 citiri

Reabilitarea completa a infrastructurii secundare de irigatii din Romania are nevoie de fonduri de 370 de milioane de euro, bani care sunt, de altfel, cuprinsi in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de specialitate.

"Avem nevoie de cat mai multe fonduri pentru sistemul de irigatii. Pentru infrastructura secundara de irigatii am crescut investitiile in doar doi ani pana la 130 de milioane de euro. In viitorul Program National de Dezvoltare Rurala /PNDR/, am alocat inca 370 de milioane de euro, exact cat avem nevoie pentru a reabilita infrastructura secundara de irigatii. Obiectivul meu este acela ca, pana la sfarsitul anului 2016, tot ce inseamna infrastructura secundara de irigatii sa fie realizata', a precizat Constantin, potrivit Agerpres.

In anul 2013, MADR a alocat 22 de milioane de lei pentru reabilitarea sectorului de irigatii, insa alte 20 de milioane de lei au fost cheltuiti pentru scoaterea apei din gospodariile populatiei, in urma ploilor si inundatiilor, iar patru milioane de lei pentru prima umplere a canalelor de irigatii. Pentru 2014 era disponibila suma de 7 milioane de lei pentru efectuarea reviziilor pe canalele de irigatii si prima umplere in zonele unde sunt solicitari pentru efectuarea udarilor.

Pana la nivelul lunii mai 2014, fermierii contractasera 320.000 de hectare pentru efectuarea irigatiilor, in special in marile bazine agricole din Dolj, Olt, Calarasi, Tulcea, Ialomita etc. Sistemele din Romania pot asigura irigarea unei suprafete de 750.000 de hectare.

Datele MADR arata faptul ca, in 2014, pretul energiei electrice folosite in sistemele de irigatii este redus cu 27% fata de 2013, ceea ce va influenta semnificativ pretul final al apei furnizate fermierilor.

Anul trecut, fermierii au incheiat contracte cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare /ANIF/ pentru irigarea unei suprafete de 437.000 de hectare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reabilitare infrastructura secundara irigatii, #infrastructura romania , #Infrastructura