Cinci companii pentru tichetele-cadou si de cresa

Luni, 27 Noiembrie 2006, ora 11:17
983 citiri

10.000 de parinti vor beneficia de tichete de cresa. Bonurile-cadou reprezinta circa 10% din totalul pietei de tichete.Cinci companii specializate in emiterea de tichete de masa au fost autorizate de Ministerul Finantelor Publice sa emita alte doua tipuri de bonuri speciale, respectiv tichete-cadou si de cresa.

Potrivit Mediafax, cei cinci emitenti autorizati pentru aceasta activitate sunt Accor Services, Cheque Dejeuner, Hungastro, Ticket Plus si Euro Ticket.

Lansate in urma cu doi ani, tichetele-cadou pot fi acordate atat angajatilor, cat si partenerilor de afaceri, ca mijloace de recompensare si fidelizare.

In luna mai a acestui an, sectorul tichetelor-cadou si de cresa a fost reglementat oficial in baza unei legi adoptate de Parlament.

Actul normativ obliga companiile emitente sa obtina o autorizatie specifica pentru aceasta activitate.

In lipsa acestui document, emitentii au fost nevoiti sa sisteze oferirea acestor tipuri de tichete.

Normele de aplicare a legii si criteriile de autorizare au fost stabilite in luna octombrie, ceea ce a permis emitentilor sa solicite autorizatiile speciale.

Comisia de autorizare a functionarii unitatilor emitente de tichete- cadou si de tichete de cresa este constituita la nivelul Ministerului Finantelor Publice.

Valoarea tichetelor de cresa - 300 lei

Segmentul tichetelor de masa a avut o evolutie rapida in ultimii ani, ajungand la o valoare de circa 600-700 de milioane de euro, cu o rata de crestere anuala estimata la 10% pentru urmatorii ani.

In ceea ce priveste bonurile-cadou, acestea reprezinta circa 10% din valoarea totala a pietei. Potrivit reprezentantilor industriei, anul viitor circa 10.000 de parinti vor beneficia de tichete de cresa, cu o valoare de 300 de lei.

Acestea pot fi acordate angajatilor care nu beneficiaza de concediu de crestere a copilului si care au posibilitatea de a primi din partea companiei un ajutor lunar.

Anul 2005 a adus o schimbare foarte importanta in zona tichetelor, odata cu eliminarea prevederilor legislative care fixau anumite cote pentru fiecare emitent, ceea ce a accentuat concurenta.

Prin urmare, companiile au inceput sa lanseze noi produse, tendinta care este prevazuta sa continue si in urmatorii ani. Potrivit reprezentantilor firmelor din domeniu, potentialul de diversificare a ofertei este practic nelimitat, fiecare companie putand sa lanseze servicii specifice unui anumit client sau domeniu.

Pe plan extern, in afara de tichete de masa si bonuri de cadou, exista vouchere pentru vacante, de medicina, pentru transport, pentru uniforme, si altele. In plus, produsele de acest tip sunt accesibile mai multor categorii sociale in afara de salariati, cum sunt studentii, pensionarii sau somerii.

Valoarea tichetului-cadou, nu mai mare de 50 lei

Salariatii care pot beneficia de aceste tichete trebuie sa fie angajati ai societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste sau persoanelor juridice si persoanelor fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca.

Valoarea unui tichet-cadou, precum si a unui tichet de cresa este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei. Tichetele-cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.

Angajatii care beneficiaza de tichetele-cadou pot beneficia si de tichetele de cresa. Tichete de cresa se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copiii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie.

Tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare.

Gabriel Botezatu

Curierul National