Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Certificate de performanta energetica pentru apartamente

Certificate de performanta energetica pentru apartamente

Cladirile noi vor avea obligatoriu, incepand din acest an, certificate energetice care vor oferi date despre starea cladirii din punct de vedere termic si despre gradul de utilizare a caldurii, au declarat, luni, reprezentanti din MTCT.

Certificatul de performanta energetica va avea o valabilitate de zece ani de la data emiterii si va fi eliberat pentru apartamentele din cladirile de locuit dar si pentru cladiri de birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Pentru cladirile monumente istorice, lacasuri de cult, cladiri provizorii, sau cladiri care necesita consum redus de energie, aceste certificate nu vor fi obligatorii.

Certificatele vor contine informatii despre eficienta economica a locuintei, despre starea cladirilor din punct de vedere termic si energetic, gradul de utilizare a caldurii si solutiile de modernizare si reabilitare termica pentru fiecare caz in parte.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), certificarea energetica a noilor cladiri se va face la sfarsitul lucrarii, astfel incat in momentul receptiei locuintelor, noii proprietari sa primeasca documentele.

De asemenea, incepand cu 2010, proprietarii nu vor mai putea vinde sau inchiria locuintele daca acestea nu au certificatele energetice. Totodata, in functie de eficienta economica in utilizarea caldurii pentru incalzirea cladirii vor putea fi stabilite si preturile acestora. Documentele vor fi eliberate de auditorii energetici de cladiri, atestati la cererea proprietarilor sau a firmelor care construiesc imobilele.

Directiva europeana privind performanta energetica a cladirilor a fost adoptata in decembrie 2002 si prevede economisirea pana in 2010 a unei cincimi din consumul de energie.

MTCT estimeaza ca la ora actuala, in Romania eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda de consum si prepararea hranei este de numai 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse. Pentru municipiul Bucuresti eficienta este de 63%.De asemenea, cele mai multe locuinte sunt situate in cladiri cu vechimea cuprinsa intre 15 si 55 ani, caracterizate printr-un grad redus de izolare termica si o uzura avansata. Circa 58% din blocurile existente, mai exact 2,4 milioane apartamente construite in perioada 1950 -1985, necesita in prezent interventii de reabilitare si modernizare termotehnica.

Programul national de reabilitare termica a cladirilor de locuit multietajate a demarat in Romania 2005, fiind selectate 26 de blocuri pentru expertiza si audit energetic. In programul din 2005 nu a fost inclus nici un bloc din Bucuresti, iar in cel care se deruleaza in 2006 nu este cuprins nici un bloc din sectoarele 1 si 5, a mai explicat Petrescu.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 964 ori