Cele mai profitabile si cele mai neprofitabile imbunatatiri care pot fi aduse unei case

Miercuri, 11 Iulie 2007, ora 10:10
1118 citiri
Cele mai profitabile si cele mai neprofitabile imbunatatiri care pot fi aduse unei case

Daca locuinta dumneavoastra nu este chiar la standardul celorlalte case din cartierul in care locuiti, este indicat sa-i aduceti imbunatatiri, in eventualitatea ca veti dori s-o vindeti, spun specialistii imobiliari. Dar inainte de a va construi un beci pentru vinuri, a va pune o podea de bambus sau a va echipa casa cu electronice de ultima generatie, ganditi-va bine.

Expertii imobiliari spun ca trebuie sa aduceti imbunatatiri care sa va aduca si dumneavoastra un profit si sa va asigurati ca acestea ar putea prezenta interes pentru un potential cumparator.

"Important este ca locuinta ta sa fie la un standard superior", spune, pentru Forbes, evaluatorul imobiliar Alan Hummel, "dar sa nu le depaseasca prea mult pe celelalte. Daca anumite aspecte ale casei nu sunt la nivelul celorlalte locuinte din cartier, investitiile in imbunatatiri vor avea un randament mare. Daca locuinta este deja la nivelul celorlalte, o sa obtineti mai multi bani pe casa daca faceti imbunatatiri, dar randamentul va fi mai mic."

Asa nu!

Ceea ce vrea Hummel sa spuna este ca daca, de exemplu, bucataria dumneavoastra este echipata mai slab decat a vecinului, e o idee buna sa investiti in ea, pentru ca va veti recupera banii. Ncasa.jpgu e o idee buna, in schimb, daca bucataria este deja la nivel cu celelalte, pentru ca fiecare ban investit va fi un minus la vanzare.

O alta idee proasta este sa investiti bani intr-un acoperis nou, deoarece pe cumparatori nu-i intereseaza, de obicei, vechimea acestuia, si nici materialele din care e facut. Pentru ei nu conteaza decat sa nu curga apa prin el. La fel, nu investiti in lucruri cum ar fi o sauna sau o baie de aburi, pentru ca potentialului dumneavoastra cumparator s-ar putea sa nu-i placa prea tare.

Nici pe echipamente electronice si IT foarte sofisticate nu e bine sa dati prea multi bani, pentru ca in cativa ani, atunci cand veti dori sa vindeti casa, acestea vor fi depasite.

Nici constructiile din materiale "verzi" nu prea sunt incurajate, si asta datorita faptului ca ele se adreseaza unui anumit tip de cumparator. Daca reusiti sa-l gasiti, e perfect, dar de cele mai multe ori oamenii vor dori materiale traditionale, care sunt si mai ieftine.

Asa da!

Cele mai simple modificari aduse casei sunt, de cele mai multe ori, si cele mai de efect, spun expertii evaluatori. Uneori e vorba doar despre o amenajare a curtii sau o revopsire a casei, care sa-i dea un aspect mai nou. Acest lucru este foarte important, deoarece multi cumparatori isi cauta casa pe internet, iar o poza reusita poate face minuni.

Puteti sa angajati si decoratori care sa va puna in casa mobila potrivita, plante proaspete sau electronice noi, dar nu foarte sofisticate. Acestea pot face casa foarte atragatoare pentru cei care vin s-o vada si pot ridica si pretul. O echipa de decoratori priceputi pot ridica pretul unei case cu pana la 15-20 la suta, spun evaluatorii.

casa2.jpgDormitoarele mari sunt, in general, un element foarte important al unei case, asa ca un semineu sau un pat potrivit pot face diferenta.

De asemenea, este incurajata renovarea sau construirea de curti interioare pavate sau de prispe. Acestea dau un aspect foarte high-class casei si sunt mai ieftin de amenajat decat o camera normala.

Singurul sfat pe care-l mai dau specialistii in amenajari si evaluatorii este: nu exagerati cu imbunatatirile. Daca aveti o casa de 300.000 de euro in care investiti alte 200.000, pentru ca valoarea sa urce, in cele din urma, la 400.000 de euro, poate ca nu merita. Fiti moderati!

Bloombiz