CE va finanta cu 6,4 miliarde euro proiecte in cercetare si inovare

Luni, 19 Iulie 2010, ora 18:50
1692 citiri
CE va finanta cu 6,4 miliarde euro proiecte in cercetare si inovare

Comisarul Máire Geoghegan-Quinn a anuntat luni o investitie de circa 6,4 miliarde euro a Comisiei Europene in cercetare si inovare, ce vizeaza o gama larga de discipline stiintifice, domenii de politici publice si sectoare comerciale, pachetul fiind cel mai mare de acest gen care a existat vreodata, informeaza NewsIn.

"Circa 16.000 de participanti din organizatii de cercetare, universitati si din industrie, inclusiv aproximativ 3.000 de IMM-uri, vor primi finantare. Granturile vor fi acordate prin intermediul unor cereri de propuneri (invitatii la licitatie) si evaluari desfasurate in urmatoarele 14 luni. La 20 iulie vor fi publicate oficial mai multe cereri de propuneri. Acest pachet reprezinta un stimul economic si se preconizeaza ca va crea peste 165.000 de locuri de munca", se arata intr-un comunicat emis luni de CE.

Aceasta finantare are ca scop cresterea competitivitatii Europei si solutionarea unor provocari sociale precum schimbarea climatica, siguranta aprovizionarii cu energie si cu alimente, sanatatea si imbatranirea populatiei.

"Investitiile in cercetare si inovare reprezinta singura cale inteligenta pe termen lung de a iesi din criza si a avansa catre o crestere durabila si echitabila din punct de vedere social. Acest pachet european va contribui la realizarea de produse si servicii noi si ameliorate, la o Europa mai competitiva si mai ecologica si la o societate mai buna cu o calitate a vietii superioara. Oferim cercetatorilor si inovatorilor 6,4 miliarde euro pentru proiecte de varf care se concentreaza asupra unor mari provocari economice si sociale: schimbarile climatice, siguranta aprovizionarii cu energie si cu alimente, sanatate si imbatranirea populatiei. Acesta reprezinta un stimul economic enorm si eficient, precum si o investitie in viitorul nostru", a declarat comisarul Geoghegan-Quinn.

Astfel, va exista posibilitatea licitarii pentru fonduri din cadrul celui de-al saptelea program-cadru al UE, intr-o gama larga de domenii strategice.

De exemplu, sanatatea primeste peste 600 milioane euro, iar 1,2 miliarde euro vor fi folosite pentru a stimula cercetarea in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), care va contribui la realizarea angajamentului asumat de Comisie in Agenda digitala pentru Europa de a mentine ritmul cresterilor anuale ale finantarii pentru domeniul TIC.

Peste 1,3 miliarde euro sunt rezervate pentru cei mai creativi oameni de stiinta, selectati de Consiliul European pentru Cercetare.

De asemenea, vor fi acordate burse de mobilitate in valoare de 772 milioane euro pentru 7.000 de cercetatori cu inalta calificare, prin "actiuni Marie Curie".

800 milioane euro pentru IMM-uri

Prioritatea de varf o reprezinta intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), coloana vertebrala a sistemului de inovare european, care reprezinta 99% din totalul companiilor europene.

IMM-urile vor primi aproape 800 milioane euro si, pentru prima oara, vor exista bugete dedicate in cateva domenii.

De exemplu, in domeniul sanatatii, al bioeconomiei bazate pe cunoastere, al mediului si al nanotehnologiilor, participarea IMM-urilor trebuie sa se ridice la 35% din bugetul total pentru o serie de teme.

Doar pentru cercetarea in domeniul sanatatii se vor cheltui circa 206 milioane euro, o treime din bugetul global pe 2011, pentru studii clinice conduse de cercetatori in vederea aducerii mai rapide pe piata a noilor medicamente.

In domeniul nanotehnologiilor (270 milioane euro), accentul se va pune pe activitatile de cercetare care ar putea duce la oportunitati de brevetare si comercializare.

In jur de 600 milioane euro din finantarea pentru TIC sunt alocate urmatoarei generatii de infrastructuri de retele si servicii, sistemelor robotice, componentelor electronice si fotonice si tehnologiilor pentru continutul digital.

Peste 400 milioane euro vor fi folosite pentru sprijinirea cercetarii cu privire la modul in care TIC pot ajuta la abordarea provocarilor precum obtinerea unei economii cu emisii scazute de carbon, solutionarea problemei unei societati imbatranite si realizarea de fabrici adaptabile si durabile.

De asemenea, 90 milioane euro vor fi alocate in 2011 parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului, in scopul transformarii infrastructurilor europene esentiale in infrastructuri.

Bugetul pe 2011 pentru cererile de propuneri in temeiul celui de-al saptelea program?cadru este de 6,4 miliarde euro, cu 12% mai mare decat in 2010 (5,7 miliarde euro) si cu 30% mai mare decat in 2009 (4,9 miliarde euro).

Cel de-al saptelea program-cadru este cel mai mare program pentru cercetare din lume, cu un buget de peste 50,5 miliarde euro, fara a lua in calcul Euratom, pentru perioada 2007-2013. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
#ce, #cercetare, #finantare, #inovare, #proiecte , #Infrastructura