CE aproba investitii de 751 mil. de euro pentru modernizarea unor tronsoane de cale ferata

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:02
2170 citiri
CE aproba investitii de 751 mil. de euro pentru modernizarea unor tronsoane de cale ferata

Comisia Europeana si-a dat acordul pentru investitii de 751 de milioane de euro in modernizarea tronsoanelor de cale ferata Sighisoara - Coslariu si Brasov - Simeria, in concordanta cu standardele moderne de infrastructura din Europa.

Tronsonul de cale ferata dubla dintre Sighisoara si Coslariu are o lungime de 89,5 km, iar dupa terminarea lucrarilor se va asigura o viteza maxima de 160 km/ora pentru trenurile de pasageri si 120 km/ora pentru trenurile de marfa.

Uniunea Europeana, prin fondul de coeziune, va finanta 751 de milioane de euro din totalul necesar de 884 de milioane de euro. Proiectul in sine a dus la crearea a 600 de locuri de munca si este de asteptat sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2015.

Proiectul de investitii are drept scop cresterea numarului de calatori cu trenul, cat si a cantitatii de marfa transportata feroviar, prin asigurarea unor servicii de mai mare calitate si a unei viteze superioare.

Investitia s-a realizat prin programul de transport cofinantat de UE, axa prioritara "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul realizarii unui sistem durabil de transport la nivel national si integrarii acestuia in retelele de transport ale UE".

Compania nationala de Cai Ferate SA a anuntat joi castigatorul licitatiei publice pentru lucrarile de semnalizare ERTMS, GSM-R, centralizare electronica si Centrul de Control Operational Simeria aferente tronsoanelor Sighisoara - Coslariu si Coslariu - Simeria.

Astfel, firma Alstom Transport - Alcatel Lucent a castigat contractul in valoare de 500 de milioane de lei, fara TVA, perioada de executie a lucrarilor fiind de 40 de luni.

Toate "proiectele majore", unde investitia totala (inclusiv TVA) este mai mare de 50 de milioane de euro, sunt supuse unei decizii specific a Comisiei Europene, fata de alte tipuri de proiecte care sunt aprobate la nivel national sau regional.

Coridorul IV pan-european este unul dintre cele zece coridoare de transport pan-europene definite la a doua conferinta a transportului pan-european (Creta, martie 1994).

Coridorul IV a fost recunoscut ca fiind una din rutele din Europa Centrala si de Est care necesita investitii majore de-a lungul urmatorilor ani. Coridorul IV pan-european pleaca de la Dresda/Nuremberg la Istanbul trecand pe traseul Praga - Viena - Bratislava - Budapesta - Arad - Bucuresti - Craiova - Sofia si Salonic/Plovdiv.

Romaniei i-au fost alocate aproximativ 19.7 miliarde de euro ca total al finantarilor de politica de coeziune din perioada 2007-2013.

#modernizare cai ferate Romania, #cale ferata Sighisoara Coslariu, #cale ferata Brasov Simeria, #investitii cai ferate bani europeni, #fonduri coeziune cai ferate, #lucrari cale ferata Romania , #Infrastructura