Bechtel vrea sa construiasca toata Autostrada Transilvania

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 16:20
1807 citiri
Bechtel vrea sa construiasca toata Autostrada Transilvania

Directorul de proiect al Bechtel, Mike Mix, a declarat ca firma americana a venit in Romania pentru a construi integral Autostrada Transilvania, o discutie lamuritoare cu Ministerul Transporturilor privind portiunea cuprinsa intre Targu Mures si Brasov urmand sa aiba loc pana in iunie.

"Noi (Bechtel, n.r) suntem aici pentru a construi intreaga autostrada. Oficialii din minister au venit la noi si ne-au intrebat daca ne putem implica intr-o finantare a portiunii de la Targu Mures la Brasov, ne-au prezentat propunerile lor, urmand ca o discutie lamuritoare sa aveam in prima jumatate a acestui an", a declarat Mix.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, declara in martie ca bugetul de stat nu permite finantarea lucrarilor pe transoanele cuprinse intre Targu Mures si Brasov, o solutie pentru finalizarea proiectului fiind concesionarea lucrarilor pe aceasta portiune catre o alta firma sau chiar catre Bechtel.

"In felul in care e, oricum n-avem cum sa continuam. Ar fi o solutie de mijloc, ca ei sa faca jumatate si sa ne lase liberi in cealalta jumatate", declara in martie Berceanu.

Mike Mix a declarat marti pentru NewsIn ca mai rapid si mai economic se dezvolta proiecte de infrastructura cu bani de la bugetul de stat, decat pe banii constructorului, mai ales in actualul context economic.

Oficialul Bechtel a declarat ca, in actualul context economic, marile proiecte de infrastructura ar trebui finantate de la bugetul de stat si nu din fonduri private.

Radu Berceanu declara la inceputul anului ca prioritatea Guvernului este finalizarea pana in 2013 a sectoarelor care leaga Turda de granita cu Ungaria. "Nu avem probleme sa finantam portiunea de la Turda pana la granita, astfel incat sa fie gata pana in 2013. Restul nu e neaparat o urgenta. Nu avem capacitatea financiara sa ne gandim la restul autostrazii pana in 2013", declara Berceanu la inceputul anului.

Potrivit oficialului de la Transporturi, realizarea portiunii de autostrada de la Campia Turzii pana la granita cu Ungaria va scoate de la bugetul de stat circa 2,4-2,5 miliarde de euro, peste valoarea contractului de realizare a intregului proiect de infrastructura.

In acest an Bechtel va incasa de la bugetul de stat pentru finalizarea a circa 42 de kilometri de pe tronsonul 2B (Turda-Gilau) aproximativ 280 milioane de euro. Ministrul Transporturilor declara in luna ianuarie ca statul a platit companiei Bechtel 624 milioane de euro. 

 

#Autostrada Transilvania, # bechtel, # constructie, # suma, # valoare, # infrastructura, # buget , #Infrastructura