Barosso si Rehn, in vizita de instruire la Bucuresti

Joi, 28 Septembrie 2006, ora 01:07
906 citiri

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si comisarul pentru extindere Olli Rehn sosesc miercuri in Romania pentru a explica in ce conditii se va face aderarea la 1 ianuarie 2007. Dupa anuntul facut in Parlamentul European de la Starsbourg, cei doi s-au dus direct in Bulgaria.Romania si Bulgaria nu vor fi membre de rangul doi in Uniunea Europeana, dar vor fi mai supravegheate decat orice alta tara membra. Persista multe ingrijorari, mai ales privind coruptia si utilizarea banilor de la Bruxelles.

Dar in ajunul vizitei sale la Bucuresti, l-am intrebat pe Olli Rehn cum apreciaza performanta Romaniei. "Trebuie sa spun ca sunt foarte placut surprins ca strategia noastra de conditionare a functionat in cazul Romaniei, care ramasese in urma in 2004", a declarat Rehn.

"Romania a reusit sa-si restructureze sistemul judiciar, are realizari concrete in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si cred ca un foarte bun exemplu pentru efectul transformator pe care-l poate exercita perspectiva aderarii", a apreciat comisarul pentru extindere.

Domnul Rehn spera sa nu fie nevoie de activarea clauzelor de salvgardare privind justitia sau reducerea fondurilor comunitare, dar crede ca nu poate fi evitata continuarea interdictiei exporturilor de carne de porc - care e din punct de vedere tehnic o clauza de salvgardare in domeniul pietei interne.

In urmatoarele trei luni, Romania si Bulgaria vor trebuie deci sa-si intensifice pregatirile pentru a-i convinge pe sceptici, si a justifica votul de incredere dat de Comisia Europeana.

In principiu, recomandarea nu face decat sa confirme prevederile tratatutului de aderare, dar va fi probabil nevoie de girul politic al statelor membre, probabil la reuniunea ministrilor de externe sau la summitul din luna octombrie.

Jose Manuel Barroso a confirmat ca nu va lansa procedura de numire a celor doi noi comisari europeni inainte. "Decizia trebuie sa fie adoptata de Consiliul European, si doar apoi guvernele bulgar si roman vor trebui sa-mi prezinte candidati pentru posturile de comisari, si eu trebuie sa fiu de acord."

"De abia dupa aceea voi discuta cu guvernele portofoliile eventuale", a spus domnul Barroso, precizand ca a scris deja scrisori celor doi premieri explicand procedura.

"E prea deveme sa speculam despre nume sau portofolii", a incheiat el. Candidatii se pot astepta insa la audieri dure in Parlamentul European, si mai multi lideri politici au indemnat deja Romania si Bulgaria sa numeasca persoane cu experienta europeana si cu trecut democratic ireprosabil.

Bloombiz