Autostrada Comarnic-Brasov: Soferii vor plati constructorilor taxe de un miliard de euro

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 17:05
2152 citiri
Autostrada Comarnic-Brasov: Soferii vor plati constructorilor taxe de un miliard de euro

Constructorii vor incasa de la soferi, prin taxe de drum impuse de stat, pana la un miliard de euro pentru intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov. Aceasta suma este calculata pentru o perioada 26 de ani, durata contractului de concesiune. Costurile de proiectare si constructie sunt separate.

"Ne va costa 52.000 de euro pe luna pe kilometru, inmultiti cu 60, vedeti cat iese. Aceasta este o suma plafon, aceasta este suma maxima. Ca sa ajungi sa-ti plateasca cineva suma maxima, trebuie sa o justifici, trebuie sa arati lucrarile pe care le-ai facut, intretinerea, trebuie sa justifici", a declarat joi Sova intr-o conferinta de presa, dupa ce a fost intrebat la cat se angajeaza statul sa plateasca anual asocierii care va construi autostrada Comarnic - Brasov.

Autostrada va avea aproximativ 60 de kilometri, incluzand 7 km de drumuri de legatura, deci suma maxima pentru intretinere se va plasa la 973 milioane euro pe perioada concesiunii, de 26 de ani.

Cat despre costurile pentru constructia propriu-zisa a autostrazii, ele se plaseaza undeva la 1,5 miliarde de euro, plus cheltuieli de aproximativ 300 de milioane de euro pentrub proiectare, project management, consultanti sau sisteme inteligente de transport, realizarea intregului proiect urmand sa coste in total 1,8 miliarde euro, fara TVA.

Nivelul taxei de utilizare a autostrazii, evaluat in prezent la 5,7 lei + TVA, va fi stabilit si incasat de Guvern.

Sova estimeaza ca traficul pe aceasta autostrada va fi urias, "niste zeci de mii de masini pe zi", si precizeaza ca solutia tehnica de taxare nu a fost deocamdata stabilita, dar ar putea presupune mai multe variante.

Autostrada va fi gata in 2017

Premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura s-au intalnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, prilej cu care cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere.

Ponta a aratat ca, potrivit memorandmului, ultimul kilometru al autostrazii va fi finalizat in 2017, desi spera ca proiectul sa fie terminat pana la finalul anului 2016. Autostrada va fi data in concesiune pe o perioada de 26 ani plus perioada de constructie, iar Guvernul va trebuie sa inceapa rambursarea costurilor de constructie incepand cu 2017.

#taxa autostrada Comarnic Brasov, #constructie autostrada Comarnic Brasov, #finalizare autostrada Comarnic Brasov , #Infrastructura