Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Anul trecut, Romania a avut o rata de investitii de 22 la suta

Anul trecut, Romania a avut o rata de investitii de 22 la suta
Rata de investitii determinata prin raportarea acesteia din Produsul Intern Brut a fost in Romania, in 2005, de circa 22 la suta. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, in primele zece luni ale anului rata de investitii a fost de 27,3 la suta, fata de 26,1 la suta in aceeasi perioada a anului trecut.Conform statisticilor, investitiile straine directe s-au cifrat in 2005 la circa patru miliarde euro, dupa ce in primele noua luni ale anului acestea s-au cifrat la 2,740 miliarde euro. In 2004 valoarea ISD au atins cinci miliarde euro. Societatile comerciale cu participare straina la capitalul social nou inregistrate au crescut cu 20 la suta fata de 2004, numarul acestora fiind de peste 8.700. Principalul investitor al Romaniei a devenit Austria, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane (cu 3,75 miliarde euro), valoarea totala a investitiilor austriece ridicandu-se la peste patru miliarde euro. Urmatorii investitori importanti in Romania sunt Olanda (cu doua miliarde euro) si Germania (cu aproape un miliard euro), Grecia, Italia, Turcia,etc.
Potrivit statisticilor, Romania este principala tara din Europa Centrala si de Est care a atras in 2005 cel mai mare volum de investitii- circa 80 la suta dintre acestea, principalele domenii fiind sectorul bancar si infrastructura.
Oficiali europeni sunt de parere ca, in urmatorii ani, investitiile se vor reorienta spre zona Balcanilor de vest, iar principalele domenii catre care se vor orienta vor fi lupta impotriva coruptiei, a birocratiei si lupta impotriva coruptiei.

Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 793 ori