Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANIF a incheiat contracte de irigatii pentru 388.000 ha

ANIF a incheiat contracte de irigatii pentru 388.000 ha

Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a incheiat pana in prezent 253 de contracte multianule si acte aditionale pentru irigatii, aferente unei suprafete de circa 387.700 ha, in scadere cu 30% fata de perioada similara din 2009, cand a fost contracta o suprafata de circa 560.000 ha, relateaza NewsIn.

"Motivul reducerii numarului de contracte in anul 2010 fata de anul 2009 il reprezinta faptul ca incepand cu sezonul de irigatii 2010 nu se mai acorda subventii de la bugetul de stat pentru irigatii. In consecinta organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii trebuie sa achite integral atat costul lucrarilor de intretinere si reparatii a infrastructurii de irigatii, cat si costul cu irigarea culturilor", se arata in raspunsul ANIF la solicitarea NewsIn.

Potrivit Administratiei, suma necesara pentru intretinerea si repararea sistemelor de irigatii, aferente acestei suprafete, este de circa 4,2 milioane lei, suma care trebuie suportata integral de catre beneficiari, odata cu eliminarea subventiilor pentru acest sector incepand cu 2010.


ANIF arata ca din cele 253 de contracte incheiate, 250 sunt cu organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), iar trei cu societati comerciale care nu sunt incluse in organizatii. Contractele multianuale se incheie pe o perioada de cinci ani, iar pentru sezonul de irigatii al fiecarui an se incheie acte aditionale pentru actualizarea suprafetelor si valorilor.


Sezonul de irigatii al anului 2010 a inceput la 1 octombrie 2009 si se incheie la 30 septembrie 2010. ANIF mai arata ca pentru 2010 suprafata totala din administrare amenajata pentru irigatii se ridica la circa trei milioane hectare, cifra similara cu cea din anul precedent, in timp ce suprafata ce ar putea fi pusa in functiune in acest an este de peste 717.000 hectare.


Prioritatile Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare pentru anul 2010 vizeaza, pe termen scurt, irigarea suprafetei contractate, stimularea infiintarii si consolidarii organizatiilor si federatiilor de imbunatatiri funciare si continuarea transferului infrastructurii de irigatii de la institutie catre OUAI-uri.


Pe termen lung, Administratia are in plan reabilitatea infrastucturii de irigataa pe 1,5 milioane hectare, finantarea din fonduri publice a proiectelor de reabilitare, modernizarea sau retehnologizarea amenajarilor viabile din punct de vedere tehnic, economic si social, cat si contorizarea distributiei apei.


In plus, ANIF isi propune sa realizeze trecerea in conservare a infrastructurii din amenajarile care nu indeplinesc conditiile minime de functionare si care nu au putut fi transmise gratuit, la cererea OUAI-urilor, sa imbunatateasca conditiile de functionare a prizelor de apa pentru irigatii si sa reabiliteze statiile de pompare. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1629 ori
Citeste mai multe despreanif contracte fonduri irigatii proiecte