Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Almunia spune ca exporturile in zona euro au rezistat bine intaririi monedei unice

Almunia spune ca exporturile in zona euro au rezistat bine intaririi monedei unice

Exporturile au evoluat bine in zona euro, in ciuda temerilor exprimate de reprezentantii industriilor, ca un euro puternic va diminua cresterea, a declarat, miercuri, comisarul european pentru economie si politici monetare, Joaquin Almunia.

"Stiu ca intarirea euro este considerata de unii un obstacol pentru companiile noastre", a spus Almunia, aflat la un seminar in Estonia. Acesta a mai spus ca, de fapt, cota de schimb valutar reala a euro este inca apropiata de media pe termen lung.

Directorul executiv al producatorului auto PSA Peugeot Citroen a spus, miercuri, ca intarirea euro a creat probleme industriei automobilistice, iar deprecierea dolarului si yenului a incurajat importurile. "intarirea euro creeaza un handicap enorm fata de rivalii americani si japonezi", a declarat directorul executiv al companiei, Christian Streiff.

Asociatia de banci private din Germania a avertizat, miercuri, ca exista riscuri de noi deprecieri ale euro. Cu toate ca economia a facut, pana in prezent, fata, companiile din zona euro care nu au reusit sa isi ridice competitivitatea si afacerile germane care isi utilizeaza deja mare parte a capacitatilor ar putea avea dificultati sa absoarba in continuare impactul, a mai apreciat asociatia.

Ministrul economiei din Germania a spus, marti, ca aprecierea euro incepe sa erodeze competitivitatea preturilor in acest stat iar unul dintre directorii de la EADS, compania-mama a Airbus, a spus ca o noua majorare a ratelor dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea agrava situatia.

Exporturile din zona euro au urcat in martie, in ciuda intaririi monedei unice si a urcat excedentul comercial in regiune, in timp ce nivelul importurilor a scazut, potrivit statisticilor oficiale. "De fapt, exporturile nete in zone euro au evoluat bine din 2002 si in timpul perioadei de apreciere. Balanta comerciala in zona euro este usor excedentara iar contul curent este relativ echilibrat", a spus Almunia.

Potrivit lui Almunia, companiile europene au beneficiat, de asemenea, de influenta din cel in ce mai extinsa la nivel international a euro, care le protejeaza de riscurile valutare. "In 2006, aproximativ 60% din exporturile din zona euro au fost facute cu utilizarea euro si au fost, prin urmare, protejate impotriva efectelor variatiilor cotelor de schimb valutar", a adaugat comisarul.

Almunia a mai spus ca euro reprezinta o activa foarte importanta si ca acest lucru este simtit mai ales de afacerile din statele in care vechile monede nationale au avut un rol international foarte limitat.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 869 ori