69% dintre furnizorii de infrastructura cred ca guvernul le-ar putea afecta eficienta

Marti, 18 August 2009, ora 09:04
1626 citiri
69% dintre furnizorii de infrastructura cred ca guvernul le-ar putea afecta eficienta

Circa 69% dintre furnizorii din sectorul privat considera ca nivelul de eficienta al guvernului ar putea sa le afecteze propria capacitate de a realiza noi proiecte de infrastructura, care sa sprijine dezvoltarea economiilor nationale, potrivit unui studiu realizat de KPMG, transmite NewsIn.

"Guvernul roman nu ar trebui sa infrunte singur provocarea de a asigura infrastructura specifica secolului 21. S-a discutat foarte mult despre rolul parteneriatelor public-private in proiectele de imbunatatire a infrastructurii si despre utilizarea cu maxima eficienta a investitiilor din banul public. Cu toate acestea, parteneriatele dau in general rezultatele cele mai bune atunci cand ambele parti au incredere in capacitatea fiecareia de a obtine rezultatele asteptate. Acest studiu sugereaza ca, in general, guvernele si furnizorii de servicii de infrastructura din sectorul privat nu sunt inca pe aceeasi lungime de unda si ca pentru a ajunge acolo este nevoie de actiuni substantiale si nu de alte discutii", a declarat cu privire la rezultatele acestui studiu, head of advisory si partener in cadrul KPMG Romania, Daniela Nemoianu.

Astfel, potrivit companiei de servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor KPMG, conditiile economice au ocupat doar locul doi pe aceasta lista, cu un procent de 63%.

Studiul, realizat de KPMG International in cooperare cu "The Economist Intelligence Unit", sugereaza ca anumite guverne ar putea fi nevoite sa duca munca de convingere pentru a-i indupleca pe furnizorii din sectorul privat sa le vina in sprijin, mai ales in ceea ce priveste rolul esential pe care furnizorii de bunuri, servicii si lucrari din infrastructura din sectorul privat il vor juca probabil in realizarea viitoarelor proiecte de imbunatatire a infrastructurii de care societatea are nevoie.

Potrivit studiului intitulat "The Changing Face of Infrastructure", furnizorii de infrastructura isi manifesta ingrijorarea fata de eficienta guvernului, politizarea problemelor legate de infrastructura, birocratia, transparenta redusa si chiar lipsa nevoii de urgentare a proiectelor.



Intrebati care sunt cele mai mari obstacole din partea sectorului public in fata unor investitii crescute in infrastructura, 42% dintre respondenti au indicat politizarea proiectelor de infrastructura, urmata de frecventele schimbari in politica publica, lipsa unei politici publice strategice adecvate si absenta nevoii de urgentare, toate cu un procent de 28%.

De asemenea, Daniela Nemoiau considera ca multi dintre furnizorii din sectorul privat sunt nemultumiti de modul in care infrastructura a ajuns, la nivel global, sa fie implicata in procesul politic. Mai mult de jumatate dintre respondenti sunt ingrijorati de birocratia care, in opinia lor, contribuie la ineficienta guvernului in acest domeniu. Aproximativ o treime dintre acestia sunt de asemenea preocupati de planificarile pe termen scurt, neglijarea lucrarilor de intretinere a infrastructurii existente, depasirea costurilor stabilite pentru proiecte si coruptia perceputa in selectarea furnizorilor de infrastructura.

Pe langa preocuparile principale ale respondentilor, studiul KPMG prezinta si o lista de masuri care, in opinia furnizorilor din sectorul privat, ar putea avea cele mai bune rezultate in eficientizarea guvernului. Prima pe lista, sustinuta de 45% dintre respondenti, este depolitizarea procesului de dezvoltare a infrastructurii.

Transparenta ocupa de asemenea un loc important in randul furnizorilor, care doresc o mai mare transparenta in planificarea infrastructurii si selectia proiectelor, si anume 44% dintre respondenti. In acelasi timp, 40% dintre cei chestionati au pledat, de asemenea, pentru utilizarea intr-o mai mare masura a parteneriatelor public-privat, un raspuns care sugereaza ca, in ciuda problemelor percepute, exista inca dorinta de a realiza parteneriate cu guvernul.

Respondentii au indicat de asemenea si o serie de optiuni care, in opinia lor, ar putea usura povara financiara care continua sa stea in calea dezvoltarii infrastructurii in economia actuala. Contributii guvernamentale directe sau co-creditarea este optiunea cea mai raspandita (37%) urmata de o distribuire mai favorabila a riscurilor (36%) - in care sectorul public preia o mare parte din riscuri - si garantarea creditelor de catre guvern (35%).

#eficienta, #infrastrctura, #privat, #sector , #Infrastructura