Zona euro, amenintata de spirala deflationista

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:27
2190 citiri
Zona euro, amenintata de spirala deflationista
Foto: Telegraph.co.uk

Inflatia a incetinit in luna august, dupa toate calculele, pe ansamblul zonei euro, inregistrand un minuscul 0,3%, in scadere fata de luna anterioara, amenintand cu o spirala deflatonista, care fara indoiala va exercita presiuni aupra Bancii Centrale Eurpene, impunand masuri.

Dupa cum anunta vineri biroul central de statistica european Eurostat, acest 0,3% n-a mai fost inregistrat in cadrul Uniunii Monetare din octombrie 2009, relateaza ziarul francez La Tribune.

De altfel, era de asteptat. In acest an, scaderea inflatiei a evoluat gradual si neasteptat. In iulie fusese 0,4%, dupa ce prognoza oficiala pe intregul an era estimata la 1,3%. Cu asemenea cifre infinitezimale, exista riscul sa se apropie de zero si chiar sa atinga acest nivel, cu toate consecintele ce decurg.

Consecintele sunt ciudate, iar omul de rand nu le sesizaza intotdeauna corect. Dimpotriva, pentru el cresterea inflatiei nu este altceva decat cresterea preturilor si scumpirea traiului. Lipsa inflatiei reprezinta mentinerea traiului stabil, iar deflatia este chiar o scadere a preturilor, deci ieftinirea vietii.

Sub aspectul cosului zilnic asa par sa stea lucrurile, dar sub aspect economic fenomenul devine complex si chiar risca sa ne introduca intr-un ciudat cerc vicios. Intr-adevar, deflatia duce la scaderea preturilor, dar faptul se reflecta pe piata altfel decat ne-am inchipui la prima vedere.

Pericolul cercului vicios

Vazand ca preturile sunt in scadere, consumatorii se vor bucura cand isi umplu cosul zilnic, dar vor fi incurajati sa suspende marile achizitii, asteptand scaderea in continuare a preturilor.

Automat, companiile se vor vedea nevoite sa reduca productia pentru a o corela cu cererea si sa ajusteze salariile pentru a face fata unor costuri mai mici si inevitabil se ajunge la disponibilizari, deci la cresterea somajului.

In plus, reducerea salariilor se reflecta numaidecat in reducerea achizitiilor, in primul rand a celor importante, iar ulterior si a celor care fac parte chiar din cosul zilnic.

Aici se inchide cercul vicios, pentru ca reducerea achizitiilor va duce automat la scaderea productiei in cadrul companiilor, iar mai departe fenomenul se poate repeta intr-o spirala capabila la deprecierea marcanta a veniturilor populatiei si a intregii vieti economice.

Din fericire, nu suntem inca acolo. Declinul inflatiei este marcat de cele mai volatile preturi care influenteaza rata inflatiei si care, ca umare, pot reveni rapid. Ele provin in cea mai mare parte din industra bauturilor si a tutunului, precum si de la unele produse alimentare.

Preturile volatile sunt amagitoare

Nu este insa lipsita de importanta influenta pretului energiei, de -2% in august, fata de -1% in iulie. Dar si aceasta are o anumita volatilitate, valorile totale depinzand indeosebi de anotimp.

Unii economisti apreciaza ca, daca excludem din calcul influentele cele mai volatile, inflatia de baza nici n-ar trebui considerata in scadere, intrucat calculele arata ca ea a influentat o crestere de la 0,8% in iulie la 0,9% in august, contracarata de efectul nefast al volatilelor.

Este greu sa facem o evaluare pentru perioada ce urmeaza, pe de o parte datorita faptului ca toamna este favorabila revenirii la o inflatie normala, pe de alta parte datorita cifrelor care se distanteaza tot mai mult de previziunile initiale facute odata cu bugetele pe anul 2014, unde se prevedea pe total an o inflatie chiar de 2%.

Embargoul rusesc

La toate acestea, mai intervine si embargoul rusesc asupra produselor alimentare europene, a carui influenta asupra inflatiei in perioada ce urmeaza este greu de preliminat.

Problemele legate de oscilatia preturilor preocupa in prezent in cel mai inalt grad institutiile europene, care au in vedere sa actioneze prin parghii economice si financiare, astfel incat riscul deflatiei in zona euro sa fie evitat.

Cat priveste tarile aflate in afara zonei euro, aici nu s-au semnalat deocamdata feomenele negative din interiorul zonei euro. La noi in tara, inflatia se afla de multa vreme sub control si, dupa ce am depasit cu bine unele pusee inflationiste, scaderea acesteia nu prevesteste riscurile deflatiei.

Ramane totusi sa urmarim consecintele declinului economic din primul semestru al anului, ale carui consecinte sunt cu atat mai imprevizibile, cu cat cifrele l-au scos in evidenta pe neaseptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deflatie zona euro, #inflatie zona euro, #risc deflatie zona euro , #Inflatie