Vasilescu, BNR: Suntem departe de o depreciere a cursului de 15-20%

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 14:15
1677 citiri
Vasilescu, BNR: Suntem departe de o depreciere a cursului de 15-20%

Inflatia s-a mai domolit si suntem inca departe de o criza a cursului, a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Inflatia, cat de cat s-a mai domolit. Inflatia pe vreo cateva mii de produse este calma. Ea s-a agitat un pic in aceasta toamna pe vreo zece produse", a spus Vasilescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeana si lumea este in criza.

"Daca criza va merge, in continuare, cu aceiasi pasi sau se va intensifica, asta este o problema si o intrebare. FMI a zis ca, daca se intensifica criza in zona euro, asta inseamna, pe de o parte, revenirea la recesiune. Daca revine recesiunea, spun ei, vom avea probleme cu exporturile in Germania si Franta si o descrestere de 5%. Noi am mai avut momentul acesta cu o descrestere de 6%. Am vazut ce inseamna cand scad sau cad, se prabusesc economiile in Germania si in Franta. Sper ca nu va mai fi asa ceva.

Daca se va intampla un derapaj al cursului de schimb am putea sa ajungem la o depreciere a leului de 15-20%. Asta este zona de criza. Toate cartile spun limpede, o depreciere mai mare de 15% inseamna criza a cursului. Noi suntem inca departe de asa ceva si s-ar putea sa nu avem o asemenea criza. De fapt, mai mult ca sigur nu o sa avem", a spus oficialul BNR.

Potrivit acestuia, FMI nu a facut altceva "decat sa ne invite sa schimbam tabloul de bord, adica sa punem mai multe beculete rosii decat avem".

"O sa le punem, este normal sa le punem pentru ca orice se poate intampla in lumea asta, pe vremea asta grea. BNR este pregatita pentru multe variante, dar nu merge pe o asemenea prognoza (de depreciere a leului cu 15-20% n.r.).

FMI: Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%

Raportul Boardului FMI, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, semnaleaza ca potentialul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 2% pana in 2014 si va creste gradual la 3% pana in 2017.

Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore, care sa aduca in piata muncii mai multe persoane si sa atraga investitii.

Unul dintre riscurile mari cu care Romania s-ar putea confrunta, este reprezentat, in legatura cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 - 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul bancilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Vasilescu inflatie Romania, #Vasilescu declaratii FMI, #Vasilescu estimari FMI , #Inflatie