Unanimitate in Consiliul BNR privind decizia de reducere a dobanzii

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:07
1073 citiri
Unanimitate in Consiliul BNR privind decizia de reducere a dobanzii

Decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la minimul istoric de 6,5%, a fost luata in unanimitate de membrii Consiliului de Administratie al BNR, a declarat marti viceguvernatorul Cristian Popa. 

"A fost unanima", a afirmat Popa, potrivit Mediafax.

Din moment ce banca centrala nu publica procesele verbale ale sedintelor Consiliului, analistii interpreteaza comentariile oficialului BNR drept un comentariu usor pozitiv privind dobanzile, noteaza Reuters.


"Transmite un mesaj destul de clar ca este posibil sa vedem o noua reducere cu 0,5 puncte in mai. Unanimitatea inseamna ca nu exista niciun motiv sa se treaca la o scadere de 0,25 puncte", a aratat economistul sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.


ING Bank anticipeaza acum o scadere de 0,5 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara in luna mai, la 6%, modificand estimarea anterioara care indica o scadere de 0,25 puncte, subliniind ca atat comunicatul prin care BNR a anuntat luni decizia, cat si declaratia de marti a viceguvernatorului Popa, sunt favorabile acestui scenariu, a adaugat economistul bancii.


In primele doua sedinte de politica monetara din acest an, din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a decis reducerea dobanzii cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.


Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% in perioada iunie-noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric.


Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%.

#bnr, #consiliu, #dobanda, #monetara, #politica, #unanimitate , #Inflatie

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO