Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tinta de inflatie de 3,5% din 2013, conditionata de un an agricol ca in 2011

Tinta de inflatie de 3,5% din 2013, conditionata de un an agricol ca in 2011


Daca seceta din vara acestui an a reusit sa dea peste cap prognozele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei, agricultura va juca un rol important si in atingerea tintei de inflatie din 2013.

INS a anuntat pentru septembrie o inflatie anuala de 5,33%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cresterea este pusa pe seama evolutiei pretului alimentelor, influentata de seceta din aceasta vara. Acest varf al inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei sa revizuiasca in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. De asemenea, prognoza pentru 2013 a fost modificata de la 3% la 3,5%, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

Insa nici tinta de inflatie pentru anul viitor nu scapa de capriciile vremii. Constantin Chirca, directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR, a declarat pentru Business24, ca in calculul prognozei de inflatie pentru anul 2013 s-a luat in considerare un an agricol cu productii medii: "Nu un an ca 2012, cu seceta. Un an agricol mediu a fost, mai curand, in 2011".

In ceea ce priveste evolutia ratei inflatiei pe parcursul anului viitor, Chirca estimeaza ca "va fi un proces de dezinflatie. Vom intra pe o traiectorie descendenta". Cu toate acestea, "o influenta mare o sa o aiba aceasta rata lunara din septembrie, de 1,18%. Ea va ramane mereu in calcul pana in august inclusiv, indiferent daca ratele lunare din ianuarie, februarie, august sunt mici. Acest 1,18% va salta rata anuala a inflatiei", a explicat directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2127 ori