Romania, locul 2 in UE dupa inflatia din februarie

Marti, 16 Martie 2010, ora 13:38
956 citiri
Romania, locul 2 in UE dupa inflatia din februarie

Romania a inregistrat in februarie o rata anuala a inflatiei de 4,5%, cea de-a doua ca marime din Uniunea Europeana (UE), cu 1,1 puncte procentuale sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 1,4%, arata datele publicate marti de Eurostat si preluate de NewsIn.

Pe locul al treilea, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Polonia, cu 3,4%, potrivit datelor biroului european de statistica.

In schimb, tarile cu cele mai pronuntate deflatii anuale din UE au fost Letonia (-4,3%), Irlanda (-2,4%) si Lituania (-0,6%).

Romania s-a clasat pe primul loc din UE dupa cresterea medie a preturilor de consum din intervalul martie 2009 - februarie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator luat in calcul in criteriile nominale de convergenta la zona euro. Nivelul de 5,3% a fost cel mai inalt din UE, Romania fiind urmata de Ungaria, cu 4,6%, si de Polonia, cu 4%.

In zona euro, inflatia anuala a incetinit la 0,9% in februarie, de la 1% in luna precedenta.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in februarie cu 0,3%, atat la nivelul blocului comunitar cat si al zonei euro.

Potrivit Institutului Nationala de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei din Romania a coborat in februarie la 4,49%, in marja inferioara a asteptarilor analistilor.

#inflatie, #romania, #ue , #Inflatie