Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania este din nou tara cu cea mai mare inflatie anuala din UE

Romania este din nou tara cu cea mai mare inflatie anuala din UE


Romania a avut, in noiembrie, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia si Ungaria, arata datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cu toate acestea, in Romania rata anuala a inflatiei a scazut semnificativ de la 4,2% in luna octombrie la 3,2% in luna noiembrie.

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a scazut in luna noiembrie 2018 pana la 2%, de la 2,2% in luna octombrie, in timp ce in zona euro inflatia a scazut pana la 1,9% de la un nivel de 2,2% inregistrat in luna octombrie. In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,88 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente si tigari (0,38 puncte procentuale).

In ceea ce priveste Romania, datele publicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei in luna noiembrie a scazut la 3,4%, de la 4,3% in octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24%, cele alimentare cu 2,86%, in timp ce serviciile au inregistrat un avans de 2,5%.

In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei in Romania a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, cand cresterea preturilor de consum a fost de 5,65%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pastrat la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor, a anuntat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2165 ori