Romania, a treia cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana

Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:55
1911 citiri
Romania, a treia cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana

Romania a inregistrat in luna mai a treia cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din UE (1,3%), fiind devansata doar de Austria (1,5%) si Luxemburg (1,4%), un nivel dublu fata de cel inregistrat la nivelul UE 28, unde rata anuala a inflatiei a scazut in mai la 0,6%, de la 0,8% in luna precedenta, conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ cu luna aprilie 2014, inflatia a crescut in sapte state membre, a ramas stabila in patru tari si a scazut in 16 state membre (inclusiv in Romania de la 1,6% la 1,3%). Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 2,1%), Bulgaria (minus 1,8%), Portugalia (minus 0,3%) si Cipru ( minus 0,1%).

In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut in mai la 0,5%, de la 0,7% in luna precedenta. Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Cele mai mari cresteri de preturi in zona euro au fost inregistrate la tutun, in restaurante si cafenele (crestere de 0,08 puncte procentuale fiecare) si electricitate (0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul legumelor a scazut cu 0,13 puncte procentuale, pretul serviciilor de telecomunicatii s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,07 puncte procentuale.

Alerta in zona euro

Inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.

Banca Central Europeana a revizuit in jos prognozele de inflatie pentru zona euro pana in 2016, a anuntat in 5 iunie presedintele BCE, Mario Draghi.

Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in luna martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, in 2015 inflatia in zona euro ar urma sa ajunga la 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat estima anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% cat se prevazuse in luna martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata anuala inflatie Romania, #rata inflatie Romania, #rata inflatie zona euro , #Inflatie