Romania a inregistrat, in aprilie, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE - 4,4%

Joi, 16 Mai 2013, ora 12:24
1697 citiri
Romania a inregistrat, in aprilie, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE - 4,4%

Romania a inregistrat in aprilie, pentru a patra luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In plus, Romania, a fost singurul stat membru in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie.

In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente.

Þarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) si Suedia (0,0%).

Romania se situeaza pe primele locuri in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansata doar de Ungaria cu o crestere de 4,6%.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au majorat cu 0,11% in aprilie, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a crescut usor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata inflatie Romania aprilie, #rata inflatie UE aprilie, #evolutie inflatie Romania 2013 , #Inflatie