Romania a fost in topul inflatiei din UE si in ianuarie

Vineri, 21 Februarie 2020, ora 13:05
2565 citiri
Romania a fost in topul inflatiei din UE si in ianuarie
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,4% in ianuarie, in crestere comparativ cu 1,3% luna precedenta, si de 1,7% in Uniunea Europeana, de asemenea in urcare fata de 1,6% luna anterioara, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Ungaria si Romania, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ cu situatia din decembrie, rata anuala a inflatiei in ianuarie a scazut in cinci state membre, a ramas stabila in alte cinci state si a crescut in 18 de tari membre UE.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Ungaria (4,7%), Romania (3,9%), Cehia si Polonia (ambele cu 3,8%), iar cele mai scazute in Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca si Portugalia (ambele cu 0,8%).

In cazul Romaniei, cifra publicata de Eurostat este identica cu cea publicata saptamana trecuta de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6% in ianuarie, de la 4% in decembrie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, cele nealimentare cu 2,68% iar pretul serviciilor a inregistrat un avans de 4,01%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie Romania ianuarie , #Inflatie