Romania a avut in in finalul anului trecut a doua inflatie anuala ca marime din UE

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 13:18
1004 citiri
Romania a avut in in finalul anului trecut a doua inflatie anuala ca marime din UE

Romania s-a clasat in decembrie pe a doua pozitie in Uniunea Europeana, dupa nivelul ratei anuale a inflatiei, de 4,7%, cu 0,7 puncte procentuale sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care cea din UE a fost de 1,4%, arata datele publicate vineri de Eurostat, informeaza NewsIn.

Pe locul al treilea, intre tarile cu o inflatie ridicata, s-a clasat Polonia, cu 3,8%.

In schimb, Irlanda, Estonia si Letonia au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,6%, -1,9%, respectiv -1,4%.

Romania s-a clasat, insa, pe primul loc din UE dupa cresterea medie a preturilor de consum din intervalul ianuarie 2009 - decembrie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro.

Nivelul de 5,6% a fost cel mai inalt din UE, Romania fiind urmata de Lituania, cu 4,2%, si de Ungaria si Polonia, ambele cu 4%. In zona euro, inflatia anuala a urcat la 0,9% in decembrie, dupa ce se situase la 0,5% in noiembrie.

Preturile de consum au crescut in ultima luna din 2009 cu 0,2% in blocul comunitar, respectiv cu 0,3% in zona euro fata de luna anterioara.

#consum, #inflatie, #preturi, #romania, #ue , #Inflatie