Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE in septembrie

Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE in septembrie
Romania a fost, in luna septembrie 2014, tara cu cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,8%), in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna septembrie a fost de 0,4% iar in zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Comparativ cu luna august 2014, inflatia a crescut in noua state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,8%), a ramas stabila in doua state si a scazut in 17 state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) si Portugalia (minus 0,5%), precizeaza Agerpres.

Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor la restaurante si cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) si chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul combustibililor a scazut cu 0,21 puncte procentuale iar preturile serviciilor de telecomunicatii au scazut cu 0,12 puncte procentuale.

Inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce ar putea sa-i determine pe gardienii monedei euro sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au crescut, in septembrie fata de august, cu 0,12%, iar fata de septembrie 2013 inflatia a fost de 1,54%. Potrivit INS, cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2013 - septembrie 2014) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), determinata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC), este 1,2%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1350 ori