Regandirea macroeconomiei, solutia iesirii din criza

Joi, 23 Iulie 2009, ora 09:27
978 citiri
Regandirea macroeconomiei, solutia iesirii din criza

Deficitele bugetare ridicate vor duce la cresterea dobanzilor si reducerea investitiilor private, rezultand in inflatie, spun unii. Dimpotriva, spun altii, aceste deficite bugetare sunt necesare, pentru a evita deflatia.

Indiferent ce tabara ascultati, concluzia este una singura: teoriile despre macroeconomie sunt demontate una cate una, este de parere Paul De Grauwe, profesor la Centrul pentru Studiul Politicilor Europene si Universitatea din Leuven, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Analistii economici s-au impartit in doua tabere, spune De Grauwe. De exemplu, cand este vorba despre politicile monetare, una dintre tabere spune ca acumularea unor cantitati masive de lichiditati este cel mai sigur drum catre hiperinflatie si sfatuieste bancile centrale sa-si construiasca o "strategie de exit".

Pe de alta parte, cealalta tabara vede in acumularea de lichiditati incercarea bancilor de a-si echilibra bilanturile contabile. Odata ce economia va incepe sa-si revina, bancile centrale vor putea sa-si retraga lichiditatile din sistemul bancar la fel de repede precum le-a injectat, riscul de inflatie fiind zero.

In ambele tabere exista castigatori ai premiului Nobel pentru economie si, desi au existat diferente si in trecut, aceasta criza economica a iscat si o criza a stiintei macroeconomiei, fiecare dintre parti acuzand-o pe cealalta de ignoranta sau rea-credinta.

Desi, la prima vedere, nu pare ca este foarte important ce cred economistii, adevarul este ca toate estimarile, atat de importante pentru investitii, sunt facute pe baza spuselor acestora.

Daca asculti prima tabara si ti-e teama de inflatie, vei vinde titlurile de stat pe termen lung si, ca rezultat, pretul acestora va scadea si ratele dobanzilor vor creste. Daca vei crede cea de-a doua tabara, vei cumpara titluri de stat, permitand guvernului sa cheltuiasca, fara sa creasca rata dobanzilor.

Conflictul dintre cele doua parti conteaza atat pentru participantii la piata, cat si pentru autoritati. Diferentele majore dintre cele doua opinii sunt si motivul pentru care este atat de greu sa se aleaga o strategie pe termen lung, eficienta.

Cum se poate rezolva problema?

Raspunsul, crede De Grauwe, este o regandire a macroeconomiei. Pana la izbucnirea crizei, majoritatea economistilor erau de parere ca o piata eficienta poate sa aiba grija de ea insasi.

O alta problema majora este faptul ca modele principale ale macroeconomiei sustin ca agentii economici sunt foarte bine informati si inteleg toate detaliile pietei. Mai mult de atat, toti inteleg acelasi "adevar", prin urmare vor actiona in acelasi mod.

Insa, acest lucru nu este adevarat. De Grauwe crede ca avem nevoie de o noua stiinta a macroeconomiei, care sa se bazeze pe premisa ca indivizii au limitari cognitive si nu inteleg complexitatea lumii in care traiesc. Aceasta lipsa de intelegere se vede clar, in euforia creata cand agentii subestimeaza riscul sau depresiile colective, in care perceptia riscului este accentuata puternic. Aceste miscari colective transforma un risc teoretic, intr-unul adevarat.

Greseala principala a macroeconomiei moderne este credinta ca economia este doar o suma a deciziilor microeconomice luate de agentii rationali. Dar, de fapt, economia este mult mai mult de atat, iar miscarile colective create de aceste decizii nu sunt vizibile la nivel microeconomic.

Problema este ca majoritatea economistilor, din ambele tabere, nu vor sa regandeasca teoriile macroeconomice, preferand sa ramana in confortul mediului pe care il inteleg, adica al comportamentului rational si informat al indivizilor.

Pentru ca macroeconomia sa redevina importanta, economistii trebuie sa fie capabili sa calculeze miscarile multimii, nu doar miscarea unui agent economic, spune De Grauwe.

 

#macroeconomiei, # regandire, # inflatie, # economie, # criza , #Inflatie