Rata inflatiei va scadea cu 1,2 la suta, in 2009

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 10:23
789 citiri

Rata anuala a inflatiei va scadea, anul viitor, cu 1,2 procente, urmand sa se situeze la 4,8 la suta, aceasta reducere fiind determinata de preturile administrate, a caror crestere va fi mai mica, conform Raportului privind situatia macroeconomica in 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012, publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor.Rata anuala a inflatiei va scadea, anul viitor, cu 1,2 procente, urmand sa se situeze la 4,8 la suta, aceasta reducere fiind determinata de preturile administrate, a caror crestere va fi mai mica, conform Raportului privind situatia macroeconomica in 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012, publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor.

Rata anuala a inflatiei isi va continua scaderea si in anii urmatori, in 2010 fiind estimat un nivel anual al inflatiei de 3,6 la suta, in 2011 de 3,2 la suta si in 2012 de 2,8 la suta.

De asemenea, se asteapta pentru perioada urmatoare, datorita restrictivitatii politicii monetare manifestate foarte clar prin majorari repetate ale dobanzii cheie a Bancii Nationale a Romaniei efectuate in cursul anului 2008, o stagnare a deprecierii cursului de schimb, urmand ca apoi sa se reia trendul aprecierii nominale.

Astfel, in ceea ce priveste cursul de schimb, se estimeaza o apreciere moderata a acestuia, dar care va contribui totusi la reducerea preturilor din import cat si a celor administrate racordate la moneda euro.

Aceste asteptari in dinamica cursului de schimb sunt sustinute si de o evolutie favorabila in ceea ce priveste continuarea investitiilor straine directe si in perioada urmatoare si de pastrarea tendintelor structurale de crestere economica, concomitent cu o incetinire in ritmul de consum.

Se estimeaza pentru perioada urmatoare continuarea procesului de reducere a inflatiei, prin mentinerea conduitei ferme a politicii monetare cat si a celorlalte componente de politici economice (fiscala, a veniturilor). In plus, reducerea graduala a cresterilor preturilor administrate, promovarea unei politici salariale prudente, cresterea salariilor sub productivitatea muncii si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila.

Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada gradual pana la nivelul de 2,8 la suta in anul 2012.

De asemenea, continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste. Un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi mentinerea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro. Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in economia romaneasca fata de principalii sai parteneri externi.