Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata inflatiei in Romania a fost de 1,3% in luna februarie, peste media din UE

Rata inflatiei in Romania a fost de 1,3% in luna februarie, peste media din UE


Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.

In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.

Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).

In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).

Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odata cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia si Estonia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1857 ori