Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata inflatiei coboara usor in februarie, in ciuda scumpirilor la combustibili

Rata inflatiei coboara usor in februarie, in ciuda scumpirilor la combustibili


Preturile de consum si-au temperat ritmul de crestere in februarie la 0,34%, fata de un avans de 1,34% in prima luna a anului, desi combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%, iar rata anuala a coborat de la 5,97%, maximul ultimului an si jumatate, la 5,65%.

Preturile si tarifele marfurilor nealimentare au avut cresteri peste medie in luna februarie, de 0,42%, fiind influentate in principal de scumpirea cu 1,3% a combustibililor si a tigarilor - 0,5%. Cu exceptia produselor cultural-sportive (1,28%), preturile pentru celelalte marfuri din aceasta categorie au urcat cu mai putin de 0,3%.

In ciuda influentei sezoniere, regasita in scumpirea legumelor si conservelor (2,91%), mai accentuata la cartofi (4%), preturile marfurilor alimentare si-au limitat cresterea la 0,3%, ajutate de usoare ieftiniri la unele produse de baza: oua (5,9%), ulei (0,7%), zahar (0,1%).

La fel ca in luna ianuarie, tarifele la servicii au avut cel mai redus avans, de numai 0,22%, dar in usoara crestere comparativ cu prima luna a anului (0,1%). Cea mai ampla scumpire s-a consemnat la apa, canal si salubritate (0,7%).

Total IPC exclusiv legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun s-a plasat in februarie la 0,16%, dar total IPC exclusiv produsele ale caror preturi sunt reglementate s-a ridicat la aproape 0,39%.

Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%.

BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.

Inflatia a crescut in decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1454 ori