Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata anuala a inflatiei a scazut la sfarsitul anului trecut la 6,30%, nivel sub asteptari

Rata anuala a inflatiei a scazut la sfarsitul anului trecut la 6,30%, nivel sub asteptari
Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate marti de Statistica, nivelul fiind sub asteptarile analistilor, in contextul in care scaderea vanzarilor a ieftinit bunurile nealimentare in ultima luna din 2008. Analistii chestionati de NewsIn anticipau ca inflatia anuala se va situa in decembrie 2008 intre 6,6% si 6,8%.


Nivelul inflatiei anuale din decembrie este semnificativ sub prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finalul lui 2008, de 6,7%.Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in decembrie in medie cu 0,23%, mai ales ca urmare a majorarii preturilor alimentelor cu 0,52% si a tarifelor la servicii cu 1,30%, pe fondul deprecierii leului.In schimb, preturile marfurilor nealimentare au scazut, in medie, cu 0,47%, potrivit INS, dupa ce s-au redus usor si in noiembrie, in contextul in care retailerii s-au confruntat cu o scadere a cererii pe anumite segmente de bunuri.In 2008, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au avut o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.Cresterea medie a preturilor de consum din 2008 fata de precedentele 12 luni  - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - s-a mentinut in decembrie la 7,9%.De asemenea, inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a stagnat in decembrie la 7,9%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 732 ori