Rata anuala a inflatiei a crescut la 3,55% in octombrie

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 10:15
794 citiri
Rata anuala a inflatiei a crescut la 3,55% in octombrie

Rata anuala a inflatiei a ajuns in octombrie la 3,55%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 1,70%, a celor nealimentare cu 5,02% si a cresterii tarifelor la servicii cu 3,56%, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

In septembrie, rata anuala a inflatiei atinsese un mimim istoric de 3,45%.

Fata de luna precedenta, preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,64%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,81%, cele nealimentare cu 0,46%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,77%, potrivit Statisticii.

La alimente, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in cea de-a zecea luna din 2011 la cartofi (7,18%) si la alte legume si conserve de legume (6,23%). La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la energie termica (10,53%) si energie electrica, gaze si incalzire centrala (1,38%), in timp ce, la servicii, cele de apa, canal, salubritat au crescut cu 1,56%.

In schimb, scaderi de preturi s-au remarcat la malai, care s-a ieftinit in octombrie cu 0,26%, la medicamente (-0,04%) sau la plata cazarii in unitati hoteliere (-0,10%).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca indicele preturilor de consum va scadea in perioada urmatoare, ajungand in martie 2012 la mai putin de 2%, pentru ca apoi sa revina spre vara in sus.

"Pana spre primavara anului urmator va continua, as folosi cuvantul caderea preturilor, daca nu as permite un mesaj asa optimist, dar chiar asa este, va continua caderea preturilor, indicele preturilor de consum, pentru ca efectul de baza continua. Este chiar posibil sa ajungem in martie la o inflatie de 2%, s-ar putea chiar mai putin de atat. Apoi, tot efectul de baza ne va impinge ceva mai in sus in spre vara, proiectia noastra nu are in vedere ca vom avea si in vara anului viitor scaderi de preturi alimentare", a spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,3%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 4,6%. Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3%, de la 3,5% cat era estimarea anterioara.

#rata inflatie, #inflatie romania , #Inflatie