Nou nascutii care vor veni pe lume dupa 1 ianuarie 2007, vor primi un ajutor in valoare de 150 lei

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:13
786 citiri

Parlamentul a promulgat proiectul de lege potrivit caruia viitorii nou-nascuti vor primi, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, un ajutor constand in haine, lenjerie si produse pentru ingrijire, in valoare de 150 lei.

Trusoul pentru nou-nascuti va fi acordat o singura data de catre autoritatile administratiei publice locale, la iesirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de nastere.

Valoarea in lei a trusoului va fi actualizata si indexata anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei. Fondurile pentru acordarea trusoului pentru nou-nascuti, precum si pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Produsele, transportul si distributia acestora vor fi efectuate de autoritatile administratiei publice locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, respectiv ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz. Primarii au obligatia sa comunice, semestrial, pana la data de 20 a lunii urmatoare expirarii semestrului, Autoritatii Nationale pentru protectia Drepturilor Copilului, date privind numarul copiilor beneficiari si sumele platite cu acest titlu.

Anual, in Romania sunt abandonati in maternitati circa 4.000 copii, iar numarul acestora s-a dublat fata de 1989. Majoritatea abandonurilor survin la externarea mamelor si nou-nascutilor din maternitati. Conform statisticilor, circa 200.000 de nou-nascuti vor beneficia de acest ajutor in 2007, efortul financiar al statului roman fiind astfel, de 360 milioane lei.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)